Juba imikud teavad, kes on liidrid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba imikud teavad, kes on liidrid
Juba imikud teavad, kes on liidrid Foto: SCANPIX

Enne kui lapsed õpivad rääkima ja käima, suudavad nad kindlaks teha, kes on sotsiaalse hierarhia tipus.

USA Harvardi ülikoolis uuring näitas, et alla aastane laps saab aru, kes konfliktiolukorras on «peremees» ning väiksem peab suurema ees taganema, kirjutab väljaanne Science.

Viimaste aastate imikuteuuringud on paljastanud, et laste sotsiaalsed oskused hakkavad arenema üsna varakult. Uuringud on näidanud, et enne esimest eluaastat on imikud võimelised teise inimese emotsionaalset seisundit tajuma ning suudavad vahet teha hea ja tigeda koera vahel.

Varasemaid uurimusi laiendati nüüd konfliktiolukorraga. Uuringus vaadeldi, kas imikud suudavad kahe isiku vahelises konfliktis «võitja» kindlaks teha.

Psühholoogide katses osales 144 imikut, kelle vanus jäi  8  ja 16 kuu vahele. Katses istusid lapsed oma ema süles ja neile näidati videot kahe tegelasega, kellest üks oli väike ja teine suur. Tegelastel olid silmad ja suu. Esmalt liikus suur tegelane üle ekraani, siis väike tegelane. Siis ilmusid tegelased ekraanile samaaegselt ja hakkasid teineteise poole hüppama. Siis jõudsid nad teineteise vastu ega pääsenud enam edasi, kuna teel oli vastane ees.

Kui väike tegelane andis suurele tegelasele teed, siis seda vaatasid lapsed paar sekundit enne kui pilgu ära pöörasid. Kuid kui suur andis väiksele teed, vaatasid lapsed seda kauem, 5 – 10 sekundit.

Uurijate sõnul ei vastanud see imikute ootusele, kuna oodati et väiksem astub kõrvale. Kuna väiksem ei astunud ja suurem andis teed, tekitas see katsealustes imestust ning sundis neid olukorda kauem vaatama.

 Psühholoogid tegid ka teise samalaadse katse, kuid selle tegelastel ei olnud silmi ega suud. Selle eesmärk oli kõrvaldada võimalikud muud selgitused.

Selles katses ei pöranud imikud tegelastele eriti palju tähelepanu. Uurijate sõnul näitab see seda, et imikute ootuse oli seotud inimlike joontega nagu silmad ja suu.

Uurijate sõnul näitas uuring kui tähtis on ja kui suurt rolli mängib hierarhia.

«Hierarhiad on meie ümber kogu aeg ning inimesed õpivad ja tajuvad neid juba maast madalast,» selgitas uurija Lotte Thomsen.

Ta lisas, et hierarhiast ja sotsiaalsetest suhetest hakkavad väikelapsed aimu saama 8 – 10- kuusena, kuid see oskus ei ole sünniga kaasa antud, vaid seda tuleb õppida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles