Tanel Veenre avab Talllinna Kunstihoone galeriis isikunäituse «TAHE»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tanel Veenre

«TAHE» on kaks näitust ühes galeriis, kus põimuvad ühelt poolt hele ja unenäoline voolitud drapeeringute seeria ning teisalt tume raamatukogu. Selle läbivaks teemaks on kultuuri ja inimmälu teema, sidudes 21. sajandi usutut pidetust euroopaliku kultuuripärandiga. Tanel Veenre isikunäitus jääb avatuks 19. augustist 9. oktoobrini.

Näitus viib vaataja inimkonna juurte juurde, kuna selle puidust ja gagaadist tööd on teostatud valdavalt graveerimise ja voolimise tehnikas, mis on üks arhailisemaid eneseväljendamise viise. Kohtuvad kaks teemat – must ja valge – kahes – valges ja mustas – galeriiruumis.

Foto: Tanel Veenre

«Puust ja luust voolitud valgetes volangides on püüd puhastada mõtlemist, teekonda ja lõpuks ka kujundit. Minu jaoks kätkeb neis kogu õhtumaise kultuuri lugu - antiigist kristluseni. Keha kohalolu markeerimine, varjatud erootika, ilma milleta polekski midagi. Tumedate raamatute seeria on keerukam, kihilisem, mitmetähenduslikum. Tekkis link Umberto Eco «Roosi nimega», õhtumaise sõnalise tarkuse hävinguga. See sümboliseerib sõna võimetust kirjeldada asjade olemust ja kultuuri püüet seda kõige kiuste uuesti luua,» rääkis Tanel Veenre.

Foto: Jaanus Lensment

Mõttelise osana kuulub näituse juurde ka Niguliste kiriku Surmatantsu kabelis eksponeeritud rinnaplaat Kaaba, kus galeriinäitusel käsitletud teemad on sulanud ühte.

Näitus liigub Tallinnast sügisel edasi Ameerika Ühendriikidesse, kus see avatakse 22. oktoobril New Yorkis, Hudsonis, mainekas galeriis «Ornamentum». Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles