Video: Austraalia kalur leidis kummalise kera

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Austraalia kalurid leidsid kalapüügiretkel kummalise suure kera, mis meenutas kosmilist objekti, kuid teadlaste sõnul on sellel maalähedasem selgitus – tegemist on õhku täis vaalakorjusega.

Kalur Mark Watkins ja ta poeg jäädvustasid Bunburyst 50 kilomeetri kaugusel kera ja panid sellest pildid sotsiaalmeediasse, edastab seeker.com.

Austraallase sõnul arvas ta esmalt, et see on kummaline paat või õhupall, kuid lähemale jõudes tundis ta ebameeldivat lehka.

Fotot näinud teadlaste arvates oli tegemist kas surnud küür- või lõunavaalaga.

Merebioloog Andrew David Thaler selgitas juba 2014. aasta National Geographicus, et sellised kerad tekivad, kui surnud vaala siseorganid hakkavad lagunema ja tekib suures koguses gaasi.

Kui sellist korjust lõhkuda, võib see plahvatada, vabastades nii poollagunenud siseorganid kui kohutava lõhna. Thaleri sõnul on ta ise kogenud, et lagunev vaal lõhnab väga ebameeldivalt.

Thaler lisas, et jää liikumise tõttu jäävad vaalad jää alla lõksu ja lämbuvad, kuna nad ei saa vahepeal pinnal õhku hingamas käia. Vaalad hukuvad ja nende korjused võivad jõuda rannale, kus need lagunevad.  

Kuid surnud vaal ookeanis ulpimas on teistsugune vaatepilt, sest seal jäävad vaalad pikka aega gaasi täis, sest väikesed mereloomad ei suuda tavaliselt vaala paksu nahka auke tekitada. Merel olevatest surnud vaaladest tuleb gaas aastate jooksul välja ja loom vajub mere põhja.

Vaalakeredest toituvad paljud mere põhjas elavad loomad, kuid suure vaala lagunemisprotsess kestab umbes 30 aastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles