Ongi käes aeg kalendrisse laupäeva 20. augusti peale suur küüslauk joonistada, sest kohtumispaik taasiseseisvumispäeval on Tartumaa Ülenurme IX Küüslaugufestival!
Suur küüslaugufestival Tartumaal tuleb taas!
Küüslaugufestival kujutab endast suurt pidupäeva, mis pühendatud küüslaugule kui vürtside kuningale.
Ülenurmel kohtuvad laupäeval, 20. augustil suured ja väiksed küüslaugukasvatajad, et võrrelda sorte, küüslaugusaaki, vahetada kogemusi ning pakkuda festivalikülastajatele võimalust osta Eesti taasiseseisvumispäeval just kodumaist talutoodangut!
Küüslauku teatakse ajaloost tema kaitsevõime tõttu, kas siis vampiiride vastu või potentsiravimina. Küüslauk teeb mehed mehemaks ja hoiab naised noorena!
Korraga on kauplemiseks tänavusel festivalil üle 15. tonni Eesti põldudel kasvatatud küüslauku.
Kuna selle kasvuperioodi talvekuud ja põuane kevad ei olnud küüslaugukasvatajete suhtes eriti leebe, siis kodumaist küüslauku sel aastal kohe kindlasti napib ning neile, kes talvevarude soetamise jätavad hilissügise peale võib jätkuda ainult naabermaade tervislikke mugulaid.
Värsket kodumaist küüslauku peaks Küüslaugufestivalil kohe kindlasti kõigile jaguma ja hea võimalus on luua just otsekontakte aiavilja ja küüslaugukasvatajatega. Küüslauku saab soetada nii pärga punutuna, patsi seotuna, kimpudena kui ka kilogrammiga.
Festivali peakorraldaja Aimar Pihlaku sõnutsi on festivalile tulemas ka Soome küüslaugukasvatajaid kellel huvi eesti küüslaugusaagi vastu, kuna Soomes läks tänavune saak suhteliselt "aia taha"!
Festivali teemalettidelt võib leida marineeritud küüslauku, hapendatud küüslauku, hapendatud küüslauguvõrseid, kuivatatud küüslaugu laaste, küüslaugupulbrit, küüslaugumoosi ja ka küüslaugukrõpsu. Mekkida saab küüslaugumett, küüslaugukohvi, küüslauguõlut, küüslauguviina, küüslaugušokolaadi, küüslaugusuhkruvatti ning laste lemmikut küüslaugujäätist.
Loomulikult on Küüslaugufestivalil ka küüslauguvaba toitu ja festivali laadalt leiab ainult kodumaist käsitööd, sepiseid, taimi, aiavilja ja keraamikat.
Muuseas, küüslauguga toite maitsestades saab läbi tunduvalt vähema soolaga. Roheliste ja puuviljasalatite puhul lõikame küüne pooleks ja hõõrume sellega salatikaussi – veidi küüslaugu hõngu muudab salati eriti pikantseks.
Kohtumiseni 20. augustil Ülenurmel, Tartumaal!