«Star Treki» liigse seksikuse tõttu oleks mobiiltelefon võinud jääda leiutamata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Originaalse «Star Treki» näitlejad
Originaalse «Star Treki» näitlejad Foto: SCANPIX

Yle teatel saab ulmesari «Star Trek» septembris 50-aastaseks, kuid 2017. aastal peaks sellest sarjast jõudma eetrisse uusversioon.

Algupärase «Star Treki» tegelasi nagu kapten James Kirki ja Spocki näeb ka uues sarjas seiklemas, kuid vaid vähesed filmi- ja telesarjad on suutnud niikaua vaatajate meeli köita kui «Star Trek».

Kunagise piloodi Gene Roddenberry loodud sari võeti 1960. aastatel alguses vastu leigelt, näiteks Spocki peeti ta kulmukarvade ja kummaliste kõrvade tõttu deemonlikuks ja oli veel tegelasi, kes ei vastanud tollastele moraalinormidele.

Prooviosa taheti ära keelata ja siis tsenseerida selle tõttu, et selles olevaid tegelasi ja tegevust peeti liiga seksikaks. Hiljem saadi aru, et «Star Treki» trumpideks ongi seksikus, intelligentsus ja kosmilisus. 

Asjatundjate sõnul on 1966. aastal käivitunud «Star Trek» käsitlenud sugude võrdsuse teemat, olles selles teerajaja. Enne «Star Treki» ei oldud teleekraanil nähtud heleda- ja tumedanahalist omavahel suudlemas. Kosmoselaeva Enterprise juhtimissillal nähti  väga erinevaid karaktereid, kelle seas oli nii nais- kui meesjuhte.

«Selle sarjaga alustati külma sõja ajal, samas oli Enterprise'i sillal ka venelasest komandör ja jaapanlane. Teise maailmasõja ajal, 20 aastat enne seda sarja, oli Jaapan USA vaenlane. Sarjas oli palju viiteid hipiliikumisele, mis sai õige hoo sisse 1970. aastatel,» segitas soomlasest «Star Treki» fänn, kirjanik Mike Pohjola.

«Star Trek» on olnud ka tehnikaarengu ennustaja ja leiutajate inspiratsiooniallikas. Juba 1960. aastatel nähti «Star Treki» tegelaste käes seadmeid, mis meenutavad tänapäeva mobiiltelefone.

Esimese mobiiltelefoni looja Martin Cooper olevat saanud idee just sellest sarjast. Tehnikahuviliste sõnul oleks võinud mobiiltelefon jääda leiutamata või see oleks leiutatud hiljem kui «Star Trek» oleks ära keelatud.

«Star Trek» ennustas, et kunagi võivad olla e-seadmed, elektrooniline märkmik, automaatuksed ja videokonverentsid.

«Star Treki» populaarsuse põhjuseks peetakse moraalifilosoofiaga immutatud seikluslugusid, sotsiaalsust ja optimismi.

Originaalse «Star Treki» põhjal on valminud viis sarja ja üks animasari. Selle sarja teemalisi filme on kokku 13.

1987. aastal alanud «Star Trek: Next Generation» oli 1990. aastatel väga populaarne. Sellele järgnesid «Star Trek: Deep Space Nine» ja «Star Trek: Voyager», mis samuti osutusid menukaks, kuid 2000. aastatel tehtud «Star Trek: Enterprise» enam nii edukas ei olnud.

Algupärase «Star Treki» põhjal on tehtud kolm filmisarja osutusid viimaste aastate ulmehitiks, samas filmide kvaliteet on seinast seina.

«Kaks esimest on filosoofilise ja utopistliku «Star Treki» vastandid. Need olid märulifilmid, milles naised pidid seksikad välja nägema ja mehed olid tulnukaid tapvad superkangelased. Viimane ja kõige uuem film on tehtud originaalsarja moodi,» teatas kirjanik Pohjola.

Uue sarjaga «Star Trek: Discovery» tehakse algust järgmisel aastal, esimene osa peaks kanali CBS eetris olema 2017. aasta jaanuaris. Esimese hooaja osasid on kokku 13.

Originaal «Star Treki» esimene osa oli eetris 8. septembril 1966 ja see sai kriitikutelt hävitava hinnangu ning esimene hooaeg, milles oli 16 episoodi, jättis vaatajad üsna külmaks.

Alles teise hooaja keskelt hakkas huvi kasvama ja see kestis peaaegu kolmanda hooaja lõpuni 1969. aastal.

«Star Treki» viimane osa võeti üles 9. jaanuaril 1969 ja kolme hooaja peale oli kokku 79 osa.

Kanal NBC teatas 1969. aasta veebruaris, et sarja tegemine lõpetatakse, samas oli sari saavutanud suure populaarsuse ja fännid korraldasid isegi protesti, et see jätkuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles