Olümpia põgenikjooksjad treenisid jalatsite puudumisel paljajalu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anjelina Nadai Lohalith (vasakul) ja Rose Nathike Lokonyen treeningul
Anjelina Nadai Lohalith (vasakul) ja Rose Nathike Lokonyen treeningul Foto: SCANPIX

The Independenti teatel on Rio olümpiamängudel osaleva põgenikemeeskonna igal liikmel rääkida oma elusta ebatavaline lugu, seas on ka karme ellujäämisi.

Meeskonda kuulub Rose Nathike Lokonyen, kes võistleb 800 meetri jooksus.

23-aastane Lokonyen põgenes lapsena Sudaanist kodusõja eest ja kasvas üles Põhja-Keenia põgenikelaagris, kuhu on majutatud 180 000 inimest. Ta alustas seal jooksmistreeningutega, joostes paljajalu.

Ta tee olümpiale algas 2015. aastal kui ta tuli Tegla Loroupe Peace Foundation jooksuvõistlusel kümnekilomeetrisel distantsil teiseks.

«Sellel osaleid ainult põgenikud, osal meist ei olnud jalatseid, ka mina jooksin paljajalu. Me jooksime kümme kilomeetrit ja ma sain teise koha,» meenutas naine.

Nüüd treenib ta koos veel nelja põgenikuga maailmarekordiomaniku Tegla Loroupe käe all.

Teine põgenikekoondise jooksja Yiech Pur Biel  lahkus Lõuna-Sudaanist kümme aastat tagasi, kaotas teel vanemad ja kasvas samuti üles põgenikelaagris. Ta hakkas jooskuvõistlustel osalema alles üks aasta tagasi ja ka temal ei olnud jooksujalatseid.

«Oleme kasvanud ja elanud karmides oludes, kus puudusid mugavused. Meil ei olnud isegi jalatseid.  Samas kliima oli soe ja treenida sai pidevalt,» teatas Biel.

Jalatsiteta jooksmist on kogenud ka Paulo Amotun Lokoro, kes samuti treenib Nairobis Loroupe`i käe all.

Põgenike olümpiakoondisse kuuluvad Süüriast pärit Rami Anis, kes on ujuja, Lõuna-Sudaani Yiech Pur Biel, kes on 800 meetri jooksja, Lõuna-Sudaanist pärit James Nyang Chiengjiek, kes on 400 meetri jooksja, Etioopiast pärit Yonas Kinde, kes on maratoonar, Lõuna-Sudaanist pärit Anjelina Nada Lohalith, kes on 1500 meetri jooksja, Lõuna-Sudaanist pärit Rose Nathike Lokonyen, kes on 800 meetri jooksja, Lõuna-Sudaanist on ka Paulo Amotun Lokoro, kes tegeleb 1500 meetri jooksuga, Kongo Demokraatlikus Vabariigis sündinud Yolande Bukasa Mabika, kes on judokas kehakaalus 70 kilogrammi, Süüria põgenik Yusra Mardini tegeleb ujumisega ja Kongo Demokraatlikust Vabariigist pärit Popole Misenga, kes on judokas kehakaalus 90 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles