Laisklemine võib tähendada, et sa oled väga intelligentne (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khloe Kardashian
Khloe Kardashian Foto: SCANPIX

Ajakirjas Journal of Health Psychology avaldatud uuring viitab, et inimesed, kes veedavad rohkem aega laiseldes, kipuvad olema intelligentsemad kui need, kes on aktiivsemad.

Florida Gulf Coast University korraldatud uuringust selgus, et kõrgema IQ-ga inimestel ei hakka nii kergesti igav, mistõttu suudavad nad kauem rahulikult ühes kohas mõttes olla, vahendab WA Today. Aktiivsed inimesed aga vajavad rohkem füüsilist liikumist, et oma aju stimuleerida väliste tegevustega.

Tulemus selgus tudengite vastustest testis «Need for Cognition». Osalistel paluti hinnata, kui palju nad nõustuvad või ei nõustu väidetega nagu «ma mõtlen ainult nii palju, kui olen sunnitud». 30 osalist, kes väljendasid tugevat vajadust mõelda, ja 30 osalist, kes eelistasid vaimseid väljakutseid vältida, said seejärel seitsmeks päevaks oma randmele akseleromeetri, mis mõõtis nende füüsilist aktiivsust.

«Mõtlejad» olid argipäeviti palju vähem aktiivsed kui «mittemõtlejad», kuid nädalavahetuse tulemused näitasid, et gruppide aktiivsuses erilist erinevust ei olnud - seda ei osanud uurijad seletada. 

Uuringu tegijad, keda juhtis psühholoogiaprofessor Todd McElroy, usuvad, et uuringu tulemus lisab kaalu arvamusele, et «mittemõtlejatel» hakkab kergemini igav ja neil tekib vajadus oma aeg täita füüsiliste tegevustega. Professor rõhutas aga, et hoolimata IQst tasub kõigil end rohkem liigutada, sest see parandab üldist tervist. 

Erinevate varasemate uuringute kohaselt on ka teisi huvitavaid omadusi, mis peaksid näitama kõrgemat intelligentsi. Näiteks on selgunud, et arukamad inimesed kasutavad rohkem vandesõnu, istuvad öösiti kauem üleval ja nende kodus valitseb suurem segadus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles