Fotod läbi aegade: legendaarne näitlejanna Helgi Sallo tähistab täna 75.sünnipäeva

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helgi Sallo Pipi Pikksukka rollis
Helgi Sallo Pipi Pikksukka rollis Foto: Erakogu

Täna on legendaarse laulja ja armastatud näitleja Helgi Sallo 75. sünnipäev. Rahvusooper Estonia tähistab juubelit laupäeval, 13. augustil muusikali «Viiuldaja katusel» etendusega, kus juubilar kosjamoor Yente rollis kaasa teeb. Toreda kingituse teeb publikule ja Helgi Sallole tema tütar Liina Vahtrik, astudes esmakordselt Estonia lavale Golde rollis, mille Sallo mängis kuulsaks 27 aastat tagasi.    

Helgi Sallo oli Estonia solist aastatel 1964–97 ja praegu on ta samas näitejuht. Sallo on loonud arvukalt publikut võlunud rolle muusikalides, operettides ja ooperites. Nendest olulisemad on Maria (Bernsteini „West Side Story“), Loe Lane/Bianca (Porteri „Suudle mind, Kate“), Pipi (Vinteri/Raudmäe „Pipi Pikksukk“), Aldonza/Dulcinea (Leigh’ „Mees La Manchast“), Zerlina (Mozarti „Don Giovanni“), Musetta (Puccini „Boheem“), Irina Nikitina/Veera Šatrova („Kaks kevadpäeva“, Dunajevski muusikale), Fran Kubelik (Bacharachi „Tõotused, tõotused…“), Ännchen (Weberi „Nõidkütt“), proua Pfeil ja proua Krone (Mozarti „Teatridirektor“), Mařenka (Smetana „Müüdud mõrsja“), Sally ja preili Schneider (Kanderi „Cabaret“), Mary Poppins (Shermani „Mary Poppins“), Golde (Bocki „Viiuldaja katusel“), Mariza (Kálmáni „Krahvinna Mariza“), Papagena (Mozarti „Võluflööt“), Hanna Glavary (Lehári „Lõbus lesk“), Dolly (Hermani „Hallo, Dolly!“), Sweet Sue (Styne’i „Sugar“) jpt. Käesoleval hooajal saab Helgi Sallot Estonia laval näha muusikalides „Minu veetlev leedi“ ja „Viiuldaja katusel“.

Helgi Sallo pälvis ka parima vanaema tiitli. Foto:
Helgi Sallo pälvis ka parima vanaema tiitli. Foto: Foto: Babulja

Levisolistina debüteeris Sallo 1967 ETV saatesarjas „Horoskoop“, oli estraadilaulu võistluskontsertidel võidulaulja esitaja 1968, 1969, 1970, 1971; saavutas estraadilauljate võistlusel 1971 naislauljate seas esikoha. Valminud on salvestised Eesti Raadios ja kogumikplaatidel, LP „Helgi Sallo“ (1987), soolo-CD-d „Laule operettidest ja muusikalidest. Helgi Sallo“ (1997) ja „Helgi Sallo. 46 paremat laulu“ (2006); muusikalisalvestis CD-l „Puhh!“ (1997) ja CD-de kogumikus „Rahvusooper Estonia 100“ (2006) jt helikandjatel. Temast on loodud arvukalt telesaateid.

Foto: ETV/ Ülo Josing
Foto: ETV/ Ülo Josing Foto: ETV / Ülo Josing

Helgi Sallo on esinenud estraadi- ja kammerlauljana nii Eestis kui ka välismaal ning mänginud mitmetes sõnateatri lavastustes, telelavastustes ja aastast 1993 TV-seriaalis „Õnne 13“. Talle on omistatud ENSV Teatriühingu aastapreemiad 1976, 1981, 1983 ja 1986, G. Otsa preemia (1983), Harjumaa näitlejapreemia (1995), Suure Vankri auhind (1996) jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles