Barokkmuusikafestival haarab kolm linna

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hortus Musicuse juht, dirigent ja muusik Andres Mustonen.
Hortus Musicuse juht, dirigent ja muusik Andres Mustonen. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Tänasest 5. veebruarini toimub 22. barokkmuusikafestival, mis pakub Tallinnas, Tartus ja Jõhvis muusikahuvilistele kümme kontserti.

Suurejooneline vokaal-sümfooniline avakontsert “Püha linn, Jeruusalemm” teeb kummarduse ajaloolisele pühale linnale Jeruusalemmale, tuues kuulajateni kaheksa helilooja eri ajastutel kirjutatud teosed, mis kõik kannavad endas ühte ja sama sõnumit. Esinevad ERSO, segakoor Latvija, viiuldaja Pavel Vernikov (Iisrael) ja dirigendipuldis on Andres Mustonen.

Seekordse festivali peakülaline on barokkansambel La Fenice Prantusmaalt, kes annab vaid ühe kontserdi Tallinnas Mustpeade majas, esitades 17. sajandi itaalia heliloojate vespreid.

Saksa mainekas vokaalansambel Die Singphoniker, mis on tegutsenud üle 25 aasta, esitab Estonia kontserdisaali laval kava "... just songs!", mis hõlmab lugusid renessansist džässini. Kõrvuti Josquin Desprezi, Orlano di Lasso ja John Dowlandiga kõlab näiteks Stingi loomingu seadeid.

Festivali raames toimuvad Natalia Gutmani (tšello/Venemaa) ja Joel Frederikseni (bass, lauto/Saksamaa) soolokontserdid.

Traditsiooniliselt toimub festivalil eesti vanamuusikaansambli Hortus Musicus kontsert koos endiste ja praeguste liikmetega, seekord koostöös Eesti Filharmoonia Kammerkooriga. Kontsert kannab pealkirja “Siioni muusa”. Michael Praetoriuse 4-16häälsed motetid kogumikust "Musae Sioniae" kõlavad kammerkoori stiilitundliku esitusmaneeri ja vanade pillide naturaalse kõla sünergiana peenelt, kuid võimsalt ja suurejooneliselt.

Festivali lõpetab pidulik galakontsert "Bach ja pojad" koos Tallinna Kammerorkestri ja rohkete solistidega, sh Patrick Demenga (tšello, Šveits) ja Paolo Pollastri (oboe, Itaalia), Claudi Arimany (flööt, Hispaania) jt.

1990. aastal vanamuusikaansambli Hortus Musicus väravatorni kontsertide sarjast tõuke saanud barokkmuusikafestival on toimunud 22 aastat ja sellest on saanud suuremahuline rahvusvahelise kaaluga muusikasündmus, mis kuulub tänavu Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi.

Festivali keskseks teljeks on barokkmuusika, mille ümber on koondunud varasemat ja hilisemat muusikatki. Kunstilise juhi Andres Mustoneni sõnul on peamiseks ideeks väljuda ühe kultuuri kitsastest raamidest, et jõuda välja sidemeteni maailma eri kultuuride vahel, nende ristumisteni kuni oikumeenilise kultuurini.

Festivali korraldab Eesti Kontsert koostöös Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Filharmooniaga.

Kontserdid
Festivali avakontsert “Püha linn, Jeruusalemm”
Reedel 28. jaanuaril kell 19 Tallinnas Estonia kontserdisaalis.

Joel Fredriksen
Laupäeval, 29.  jaanuaril kell 17 Jõhvi kontserdimajas.

Vivaldi triosonaadid
Laupäeval, 29.  jaanuaril kell 18 Tallinnas Mustpeade majas.

Natalia Gutman
Pühapäeval, 30.  jaanuaril kell 16 Tallinnas Mederi saalis.

Joel Fredriksen
Pühapäeval, 30.  jaanuaril kell 18 Tallinnas Mederi saalis.

Die Singphoniker
Teisipäeval, 1.  veebruaril kell 19 Tallinnas Estonia kontserdisaalis.
Kolmapäeval, 2. veebruaril kell 19 Tartus Vanemuise kontserdimajas

“Siioni muusa”
Neljapäeval, 3. veebruaril kell 19 Tallinnas Jaani kirikus.

Ensemble la Fenice
Reedel, 4. veebruaril kell 19 Tallinnas Mustpeade majas.

Festivali lõppkontsert “Bach ja pojad”
Laupäeval, 5.  veebruaril kell 19 Tallinnas Estonia kontserdisaalis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles