«Lolita» autori Nabokovi liblikate migratsiooniteooria osutus õigeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov Foto: SCANPIX

Kõmulise menuraamatu «Lolita» autori Vladimir Nabokovi liblikate migratsiooniteooria, mille kohaselt liblikad liikusid miljonite aastate jooksul Aasiast Uude Maailma, on tunnistatud õigeks.

Kuulus kirjanik Nabokov oli ka kirglik looduseuurija, kirjutab The Telegraph.

Kümme aastat kestnud liblikate geeniuurimine näitas, et Nabokovil oli õigus ning ta näitas kunagi suurepärast bioloogilist intuitsiooni.

Kui Nabokov ei kirjutanud, siis võis ta alati leida liblikavõrgu abil liblikaid püüdmas. Kuna Nabokov ei osanud ise autot juhtida, siis pidi ta naine Vera ta loodusse sõidutama.

Kirjanik uuris kinni püütud liblikaid mikroskoobi all.

Nabokov kirjutas oma kuulsa romaani «Lolita» kui oli USA lääneosas oma iga-aastasel suvisel liblikajahil. Oma hobi tõttu sai temast ka Harvardi ülikooli võrdleva zooloogia muuseumi putukaosakonna kuraator.

Nabokov käis välja vastuolulise teooria liblikasugukonna Polyommatus ehk sinilibliklaste kohta. Kirjaniku väitel jõudis see liik viie lainena  Aasiast ja Siberist üle Beringi väina Alaska kaudu nii kaugele kui Tšiilisse.

«Kui putukauurija istuks ajamasinasse, siis näeks ta, kuidas nende liblikate teekond kulges,» kirjutas Nabokov 1945. aastal.

Nüüd liblikaekspertide tehtud DNA uuringus tõdeti, et Nabokovi teooria kehtib ning  liblikad migreerusid Aasiast üle Beringi väina Ameerikasse.

Nabokov suri 1977. aastal.

Nabokov ütles kunagi, et temast oleks võinud saada liblikateadlane, kui ta perekond ei oleks pidanud eksiilis elama. Venemaalt 1917. aasta revolutsiooni ajal põgenenud pere oli esmalt Euroopas, hiljem aga USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles