Fregattlinnud tukastavad lendamise ajal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fregattlind
Fregattlind Foto: SCANPIX

Esmakordselt said teadlased tõendid, et linnud tukastavad lendamise ajal lühiajaliselt.

Saksamaa Max Plancki instituudi ornitoloogid uurisid Galapagose saartel fregattlinde, pannes neile väikese uurimisseadme, mille abil jälgiti lindude aju aktiivsust, edastab seeker.com.

Fregattlinnud olid õiged katsesubjektid, kuna tegemist on merelindudega, kes lendavad pikki vahemaid, otsides kalu ja kalmaare.

GPSiga uurimisseade näitas, et lindude lennud kestsid kuni kümme päeva ja nad läbisid 2896 kilomeetrit. Ornitoloogid said infot lindude mõlemast ajupoolkerast, samuti pealiigutamise kohta.

Lindudelt saadi seadmed kätte kui fregattlinnud jõudsid tagasi Galapagose saartele oma pesadesse. Andmed näitasid, et linnud ei olnud lendude ajal kogu aeg ärkvel, vaid neil oli lühiajalisi magamisperioode, mis kestsid mitu minutit.

Uuring näitas, et lühiajaline magamine puudutab mõlemat ajupoolkera, kuid merelinnud lülitavad lennates tavaliselt ühe poolkera välja ja kasutavad teist, kuna selle abil saab vältida ohte.

Hoolimata sellest, et linnud magasid, suutsid nad kontrollida lendamist ja lennu aerodünaamikat. Teadlased märkasid, et kui linnud tegid lennumanöövreid, olid nad pooleldi ärkvel.

«Fregattlinnud hoiavad niiöelda ühe silma lahti, et vältida teiste lindudega kokkupõrget, umbes samamoodi nagu pardid, kes peavad olema röövloomade tõttu valvel,» teatas uurija Niels Rattenborg.

Lindude magamisperioodid on lühikesed ja ei ole sügavad, keskmiselt magavad linnud päevas 42 minutit.  Fregattlinnud võivad aga pärast pikki lende magada pesas üle 12 tunni päevas.

Rattenborgi teatel ei ole lõpuni selge, miks linnud lennu ajal vähe magavad, seda isegi öisel ajal kui nad ei näe saaki püüda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles