Norah Jones “… Featuring”

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Norah Jones on kaunis ameeriklanna, kes andnud välja neli stuudioalbumit, millele läinud aastal lisandus koostöökogumik “… Featuring”.

Osa oma andest, ehk kuulsusestki võib Jones võlgu olla oma isale, ülikuulsale India sitarivirtuoosile ja üldse tuntuimale India muusikule Ravi Shankarile. Shankari nimega olnuks ehk lihtsam läbi murda, kuid Norah (sündinud 1979) seda kaheldava väärtusega võimalust ei kasutanud ja võttis 16aastaselt oma ema Sue Jonesi perenime. Jones on inglise keeles umbes niisama levinud nimi kui meil näiteks Vaher. Smith oleks siis umbes nagu eesti Tamm, aga tühja sellest.

Norah Jones on ülimalt andekas ja isikupärane. Seda on tõestanud tema esimeste kauamängivate “Come Away With Me” (2002) ja “Feels Like Home” (2004) tohutu edu. Väärib märkimist, et mainekas ajakiri Time valis Jonesi 2004. aasta 100 mõjukama isiku hulka.

Hulk esinemisi, miljoneid plaate ja kuhjade viisi Grammysid hiljem koondas Jones ühele plaadile koostööpalad, mis lindistatud aastail 2001–2010. Jones musitseerib kogumikul “… Featuring” tuntud ja veidi vähem tuntud artistidega. Tuntutest võiks esile tuua kantritähed Dolly Partoni ja Willy Nelsoni, rokimees Ryan Adamsi, bluusikuningas Ray Charlesi, hipi ja hopi duo Outkast ning indie imelapsed Belle ja Sebastiani. Kokku kõlab duette-koostööpalu plaadil 18.

Kõige hämmastavam on, et hästi erinevad artistid suudavad koos Jonesiga luua absoluutselt veatu terviku ja plaadikiri, mis nimetab Jonesi 21. sajandi esimese kümnendi mitmekülgseimaks muusikaliseks ühendajaks, vastab 100 protsenti tõele.

“… Featuringi” põhitoon on rahulik, voolavalt kulgev ja meloodiline. Kantriliin, mis Jonesi muusikale väga omane, kuid eestlase maitsele ehk veidi võõras, on tuntav, kuid õnneks mahub seda rikkuma funkilikke, triphopilikke, svingivaid toone. Kõik kokku, hoolimata sellest, kellega lugu on lindile talletatud, on aga väga Norah Jonesi nägu, ja see on hea.

Üksikpaladest tõstaks esile “Soon The New Day”, mille sünnile aitab Jonesi kõrval kaasa MC Talib Kweli. Suurepärane lugu igas poosis. Kantri poolelt jääb kõrvus kõlama Johnny Cashi võimsaks lauldud klassikaline “Bull Rider”, millele Jones Sasha Dobsoniga uue, selge ja sügava hingamise annab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles