Kirjalised kindad pakuvad põliseid sõnumeid

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Jõeste kindad. Pilt on illustratiivne.
Kristi Jõeste kindad. Pilt on illustratiivne. Foto: Erakogu

1.-23. veebruarini saab Pärnu Maarja-Magdaleena gildis saalis vaadata Kristi Jõeste isikunäitust “Kirjatud teekond”.

Jõeste on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili õppekava hoidja ja õppejõud Eesti traditsiooniliste käsitöötehnikate valdkonnas.

Isikunäitusel eksponeerib Jõeste viimasel seitsmel aastal kootud rahvuslikke sõrmkindaid ja fotosid kinnastest, mis selle ajaga on leidnud omanikud.

“Kirjatud teekond“ on päriselt aset leidnud eneseavastusrännak kindamustrite maailmas.

Olgugi et 150 aastat tagasi oli kinnastel peale suure tarbeväärtuse kindel koht rahvapärastes rituaalides, pole autori ambitsiooniks taaselustada endisaegseid mustrites ja värvides peituvaid sõnumeid, vaid juhtida tähelepanu ja panna oma kaasaegseid märkama kinnastega seonduvaid põliseid ilukaanoneid. Et leida pidepunkt ühenäoliseks muutuvas maailmas.

“Igal kogukonnal leidub mitmesuguseid kõrge sümboolse väärtusega esemeid, mis presenteerivad selle kogukonna suhtumist oma ümbritsevasse ja üksteisesse,” on Kristi Jõeste selgitanud oma huvi kindakirjade vastu.

Autori sõnutsi on esemed suhestatavad aja, ruumi ja kasutajaga. Käesoleva näituse keskmes on ajaloolisele Eesti kogukonnale olulised staatus-, ilu- ja tarbeesemed – kindad, mis saatsid inimest hällist hauani. Kinnastel kasutatud mustrid ja värvid olid nende omanikele, tegelikult tervele kogukonnale kindla tähendusega. Ühe küla elanikud mõistsid kinnastega edasi antavaid sõnumeidki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles