Pärnu jääfestivalil hüpatakse jääauku

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et jääfestivali ajal lõhutakse Pärnu jõkke jääauk, meeldib väga talisuplejatele, kes tahavad kasutada võimalust näitamaks, et suvepealinnas saab supelda talvelgi.
Et jääfestivali ajal lõhutakse Pärnu jõkke jääauk, meeldib väga talisuplejatele, kes tahavad kasutada võimalust näitamaks, et suvepealinnas saab supelda talvelgi. Foto: Ants Liigus

Veebruari teises pooles esimest korda toimuval jääfestivalil leiab kavast aastaajale sobivaid pereüritusi, muuhulgas saab aimu, kuidas päästa inimene jääaugust.

Jääfestival avatakse reedel, 18. veebruaril Vallikäärus toimuva meeleoluka jää- ja tule-show’ga, mis saab sissejuhatuse juba Rüütli tänavalt.

“Rüütli tänaval asuvalt festivalialalt algab pasunakoori juhtimisel rongkäik Vallikääru, kus avatakse õhtul uisuväljak ja toimub festivali ava-show suure mürtsu ja tulevärgiga,” seletas jääfestivali programmijuht Kai Tarmula. “Etenduses on kõvasti tuld, demonstratsioonesinemise teevad iluuisutajad, esinevad Pärnu tantsukoolid ja muusikat teeb ansambel Epordwerk. Tuleb kindlasti meeleolukas õhtu, kus rahvas saab uisutada ja kaasa tantsida.”

Ohtralt tegevusi jääl ja lumes

Jääfestivali esimesest nädalavahetusest peaks leidma tegevust peaaegu igaüks.
Laupäeva, 19. veebruari ilmestavad kalapidu jõel ja uisupidu Vallikäärus.

Pärnu jõel toimuva kalapeo raames korraldatakse Pärnu lahtised talvised meistrivõistlused jääaluses kalapüügis. Võistlema on oodatud kõik kalastushuvilised ja parimatele on välja pandud auhinnad. Liivi lahe kalanduskogu tutvustab üritusel kalapüügiriistu ja mekkida saab kalaroogi.

“Lääne-Eesti päästekeskus teeb üritusel demopäästmise,” märkis festivali üks korraldajaid Kaydi Tomson. “Nad lõhuvad jäässe augu, kust tehakse inimese demonstratsioonpäästmine jääaugust. Talisuplejad avaldasid soovi sama jääauku kohe ära kasutada ja näidata linlastele, et Pärnus saab õues ujuda 12 kuud aastas, mitte ainult juulis.”

Kalapidu juhib Audru Jõelaevanduse Pundi eestvedaja Ado Kirsi.

Samal ajal on Vallikäärus uisupidu ja karneval. Toimuvad uisuhuvikoolide näidisesinemised ja üles astuvad Pärnu tantsukoolid.

“Tegu on lõbusa karnevalistiilis üritusega, kus saab uisutada, proovida saanisõitu ja loodetavasti kihutada koerarakendiga,” rääkis Tarmula. “Vallikäärus valitakse parima kostüümi omanik, auhinnad saavad lõbusamad tantsijad ja teisedki.”

Samale ajale on plaanitud uisuväljakute avamised linnas ja maakonnas.

Pühapäeval, 20. veebruaril on kõik peredega oodatud Munamäele Lotte lumelinna ehitama.
“Valmib kuni 25 Lotte-teemalist skulptuuri,” avas Tomson. “Skulptuuride ehitajad võivad kasutada fantaasiat, ainus tingimus on, et ehitis oleks seotud Lottega. Üritusele tuleks eelnevalt end kirja panna. Lumelinna aitab ehitada Pärnumaa spordiliit, kellest on olnud väga palju abi. Nad on saatnud kutsed kõigile oma liikmetele.”

Üritusel tegeleb lastega Lotte isiklikult, toimuvad võistlused ja mängud. Taas saab elada kaasa Pärnu tantsukoolide etteastetele.

Tomsoni kinnitusel hakatakse Munamäe skate-pargi kõrvale aegsasti lund koguma.

Kesklinnas avanevad välikohvikud

Jääfestivali ajal leiab meelelahutust Pärnu kesklinnastki. 18.-27. veebruarini toimuval festivalil on viiel päeval avatud Rüütli ja Hommiku tänaval laat. Nii kohtab seal kauplejaid 19. ja 20. ning 24.-26. veebruaril.

Jääfestivali ajaks avanevad Pühavaimu ja Hommiku tänaval välikohvikud ja Pärnu söögikohtades on Eesti toidu nädal.

Jääfestivali kavast leiab veel terve rea üritusi filmiprogrammist kontsertideni.
21. veebruaril saab kesklinna jääväljakul elada kaasa vihasele hokimatšile, milles kohtuvad Endla teater ja Sütevaka.

16.-22. veebruarini toimub Pärnus rahvusvaheline jääskulptuurisümpoosion, mille raames valmivad Lastepargis jääskulptuuridJääfestivali lõpeb 26. veebruaril galaõhtuga Endla teatris. See on üle maja pidu ja Tarmula sõnade järgi leiab tegevust kogu teatrimajast. Kaasatud on kõik saalid, fuajee ja kohvikud. “Õhtu on täis head meelelahutust,” märkis Tarmula.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles