Süüria põgenikud tegid rakenduse, mis aitab saksa bürokraatias navigeerida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Saksamaal
Põgenikud Saksamaal Foto: SCANPIX

Kui Süüriast pärit 23-aastane Munzer Khattab möödunud aastal Saksamaale jõudis, pidi ta läbima bürokraatliku kadalipu, mis ta «hulluks» ajas.

Ta elas Berliinis ühes otsas, kuid ilmnes, et tööbüroo on linna teises otsas ja hoone on remondis, edastab The Guardian.

Büroo uue asukoha leidis ta kaks nädalat hiljem juhuslikult.

«Süürias leiab alati viise, kuidas bürokraatiast pääseda, vahel tuleb selle eest lisatasu maksta. Saksamaal aga ei pääse paberimäärimise ja jooksmise eest,» nentis süürlane.

Khattabi sõber, 19-aastane Ghaith Zamrik koges samasuguseid probleeme. Berliini jõudes tuli tal täita kaheksa dokumenti, millest vaid neli olid tõlgitud araabia keelde.

«See oli kohutav peavalu, isegi mu sakslasest sõber ei saanud neist dokumentidest aru, rääkimata siis uustulnukatest, kes keelt ei oska,» tõdes Zamrik.

Khattab ja Zamrik leidsid, et neil tuleks nii endi , 1,2 miljoni asüülitaotleja kui sakslaste elu kergendada. Nemad kaks ja veel kaks süürlast on alates märtsist arendanud rakendust Bureaucrazy, mis aitab nii sisserännanuid kui kohalikke erinevat riiklike dokumentide täitmisel.

Rakenduse valmimisele aitab kaasa Berliinis tegutsev mittetulunduslik digitaalintegratsiooni kool ReDI.

Bureacrazys on koos kolm põhifunktsiooni: tõlketeenus, mis tõlgib saksakeelsed dokumendid araabia ja inglise keelde, probleemilahendusi pakkuv «puu» ja kaardirakendus, mille abil leiab ametiasutused.

Rakendus peaks kättesaadav olema alates 1. jaanauarist 2017. Arendajad loodavad, et see rakendus aitab Saksamaale saabunutel läbida kõik ettetulevad bürokraatlikud tõkked alates pangakonto avamisest kuni tööbüroo abil töö otsimiseni.

ReDI asutaja Anne Kjær Riechert loodab, et Bureaucrazy aitab samas sakslastel saada aru, millise kadalipu peavad sisserännanud läbima, kuid samas on saabunud riiki ka palju andekaid oma ala spetsialiste.

Rakenduse idee autorid Khattab ja Zamrik pidid Süürias ülikooliõpingud katkestama ja end peitma, et neid lahingutesse ei saadetaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles