Video! Teresa Mängel: šamaanipäevadel saab armastuse trumme valmistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teresa Mängel: šamaanipäevadel saab armastuse trumme valmistada
Teresa Mängel: šamaanipäevadel saab armastuse trumme valmistada Foto: Tallinna TV

Reedeses telesaates «Suvemiks» esinenud Taevas ja Maa Keskuse koolitaja Teresa Mängel räägib augustis toimuvatest šamaanipäevadest ja nende käigus valmistatavatest armastuse šamaanitrummidest.

Kõigepealt tutvustab ta aga neid loodusrahvaste vaimseid juhte: «Šamaan on inimene, kes elab loodusega kooskõlas, ta on maa ja loodusega ühenduses ja edastab saadud infot teistele inimestele.»

Mis aga puutub šamaanipäevadesse, siis need toimuvad 12.-14. augustil Arhailiste Traditsioonide Keskuses «Terviklik Maailm» Tõnu Talimaa juures.

Talimaa toob kokku ja juhendab väga vahvaid inimesi. Maa ja loodusega kooskõlas toimub seal palju huvitavaid sündmusi ja näeb põnevaid külalisi, on õpitoad, käiakse labürintides ja kiviringides, süüakse metsa- ja maatoitu, tuntakse ennast lõkke ääres hästi, kõnnitakse sütel ja põristatakse trummi.

Taevas ja Maa Keskuse eestvedamisel saab ka trummikoolituse läbida

Esimesel koolituspäeval valmistatakse üheskoos trumme, teisel õpitakse seda, kuidas nendel mängida, nendega samastuda ja hakkama saada. Päris šamaanid kasutavad trummi kui informatsioonivahendit, samuti ka meditatsiooni minekuks, tasakaalustamiseks ja inimeste abistamiseks.

Foto: Tallinna TV

«Mina kasutan trummi iseenda jaoks, mediteerimiseks, tasakaalu saavutamiseks, selleks, et sõpradega lõkke ääres istuda ja laulda,» räägib Teresa. «Selleks ei pea olema musikaalne, ei pea oskama laulda ega viisi pidada, jorutad ja taod rütmi, see on spontaanne ja hea tegevus.»

Koolitaja arvates suhtuvad eestlased šamanismi hästi, see on neile sageli vastuvõetavam kui Idamaade tehnikad, sest me oleme maarahvas, maausulised, lõkke ääres istumine ja laulmine on meile omased. «Hääle loomine, heli, mille suudame trummist välja tuua, on meile oluline — ka maailma loomisel tuli kõigepealt heli ja siis maailm,» räägib Teresa.

Kes aga soovivad minna trumme valmistama, siis teadmiseks, et trummimeister toob kaasa valmis materjali, trummikaared, millele saab naha peale tõmmata ja siis saab trummi värvida või sellele joonistada, samuti käib trummi sisse käepide, seega on tervel valmistamispäeval omajagu nokitsemist. Teisel päeval õpitakse trummiga üheks olemist.

Teresa Mängel lisab, et soomlasest trummimeister Arto Ukko Hämaläinen toob trumminahkadeks kaasa põhjapõtrade nahku, mis on Eestis harudased. Põhjapõdranahkne trumm heliseb teisiti kui muudest materjalidest tehtavad, sellest tuleb sügav maakõmin.

Šamaanipäevad toimuvad 12.-14. augustini Arhailiste Traditsioonide Keskuses, mis asub Harjumaal, Kose vallas, Karla külas, Vahesöödi talus. Tartu maantee lähedal, 40 km Tallinnast Tartu poole. 

VAATA VIDEOT! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles