Jeanne d`Arci «jumala hääle» kuulmise põhjustas epilepsia?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitlejanna kehastamas Jeanne D'Arci
Näitlejanna kehastamas Jeanne D'Arci Foto: SCANPIX

Prantsusmaa rahvuskangelane Jeanne d´Arc läks ajalukku sellega, et kuulis  Saja-aastase sõja ajal «jumala häält» ja nägi nägemusi, mis Itaalia neuroloogide arvates olid põhjustatud epilepsiast.

Itaalia Foggia ülikooli neuroloog Guiseppe d'Orsi ja Bologna ülikooli biomeditsiini ekspert Paola Tinuper avaldasid sellekohase uurimuse väljaandes Epilepsy&Behavior.

Teadlaste arvates oli Jeanne D´Arcil epilepsia, mis mõjutas aju osa, mis tegeleb kuulmisega ja ülejäänud aju osi epilepsia eriti ei mõjutanud.

Närvisüsteemi kroonilise haiguse epilepsia all kannatajatel tekivad ootamatud epileptilised hood, mille ajal aju normaalne tegevus katkeb. Tekivad tahtele allumatud tõmblused, võpatused ja teadvuse lühiajaline väljalülitumine. Haige võib kuulda hääli ja helisid, mis ajavad ta segadusse.

D'Orsi ja Tinuperi arvates viitavad d`Arci epilepsiale ta kohtumõistmisdokumendid, mille kohaselt süüdistati teda usust taganemises ja ja nõiduses ning ta hukati tuleriidal. 

Itaallaste teatel on veel ajaloolisi dokumente, mis viitavad prantslanna haigusele. Lisaks häältele nägi ta nägemusi pühakutest, kes talle end ilmutasid. Uurijate sõnul viitavad nägemused ja hallutsinatsioonid samuti epilepsiale.

«Jeanne kuulis enne häälte tekkimist kirikukellade helinat. Teatud helide kuulmine viitab epileptilise hoo algusele,» teatasid d'Orsi ja Tinuper.

Inkvisitsiooni arstid kontrollisid Jeanne d´Arci tervislikku seisundit 22. veebruaril 1431, mil ta teatas, et kuuleb hääli   2 – 3 korda nädalas.  1. märtsil 1431 teatas d´Arc, et nüüd kuuleb ta «jumalikke hääli» iga päev.

Itaalia uurijate teatel oli Jeanne d´Arcil epilepsiavorm, kus alguses on hooge harva, kuid hood võisid tekkida näiteks ka siis, kui ta loobus mõnest ravimist või toidust.

Ei ole teada, ka pranstlanna tarvitas mingeid looduslikke aineid või drooge, mis võisid ta haigust mõjutada.

Jeanna d`Arci puhul on teada, et ta kuulis vahel hääli ka magades, sest ta sõnas teda üle kuulanud kohtule, et «hääl äratas ta üles». Selle kohta on dokument 12. märtsist 1431.

d'Orsi and Tinuperi teatel kuulevad umbes 40 protsenti «kuulmisepilsepsia» alla kannatajad öisel ajal hääli.

15. sajandil  elanud naisele on diagnoosi panemine isegi 21. sajandi võimaluste juures keeruline, kuid kindel vastus epilepsia kohta võidakse saada DNA abil.

Prantsusmaal olevat alles kirjad, mille d´Arc sulges punase vahaga ja mille külge ta pani oma juuksekarvu. Nende juuste analüüs võib aidata tuua selgust ta haigusse, kuid enne tuleb need kirjad leida.

Wikipedia: Jeanne d'Arc ( 6. jaanuar 1412 Domrémy (praegu Domrémy-la-Pucelle) – 30. mai 1431 Rouen) oli prantsuse rahvuskangelane. Ta nägi ilmutusi, milles olevat talle öeldud, et just tema abil aetakse inglased Prantsusmaalt välja. Ta juhatas Saja-aastases sõjas mitmes edukas lahingus Prantsusmaa väeüksusi ning osales 17. juulil 1429 Reims`is Prantsuse kuninga Charles VII kroonimisel.

Kuningas hülgas ta pärast seda, ta anti ketserluses süüdistatuna inkvistsiooni kätte, mis ta süüdi mõistis ja tuleriidal põletas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles