Afganistani lapsed saavad juba varakult puhast oopiumit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unimaguna põld Afganistanis. Oopium on unimaguna valmimata kupardest saadav kuivatatud piimmahl
Unimaguna põld Afganistanis. Oopium on unimaguna valmimata kupardest saadav kuivatatud piimmahl Foto: SCANPIX

Põhja-Afganistani Mazar-e-Sharifi piirkonnas  on laialt levinud komme anda väikelastele puhast oopiumit.

Kohalike sõnul on see pikaajaline traditsioon ning oopiumist sõltuvusse jäämine on tavaline, kirjutab Huffington Post.

«Annan oma lapsele oopiumit alati, kui tal on uneaeg, aga ta ei taha magama jääda. Samuti siis, kui pean tööd tegema, kuid ta tahab, et ma temaga mängiksin,» lausus Aziza nime kandev ema.

Afganistanis ei ole paljudes piirkondades arstiabi kättesaadav ja selle tõttu kasutatakse looduslikke abivahendeid, sealhulgas ka oopiumit. Lastele antakse oopiumit külmetuse ja valude korral. Ka täiskasvanud võtavad seda valude korral, kuid ka selleks, et põllul pikka aega töötamisel vastu pidada.

Oopiumit tarvitavate perede sõnul oleks elu ilma oopiumita talumatu.

«Kuna oleme võrdlemisi vaesed ja vahel toitu napib, siis oopiumi abil paistab elu parem. Peame palju tööd tegema, et end ära elatada. Oopium aitab ka siis,» selgitati.  

Afganistani arstide sõnul ei ole paljudel vähese haridusega farmeritel teadmisi, et oopium võib kahjustada, eriti veel lapsi.

«Nad ei mõista, et oopium on narkootikum, võides tekitada sõltuvuse ja mitmeid muid terviseprobleeme,» selgitasid asjatundjad.

Põhja-Afganistan on tuntud oma ilusate käsitöövaipade poolest. Kuid see on karm ala, kus puudub infrastruktuur.

Paigas on ka haigla ja sõltuvusravikliinik, kuid need asuvad oopiumitarvitajate küladest nelja tunni autosõidu kaugusel.

«Oopium on selle piirkonna inimeste elu osa. Selle tarbimine on iidne traditsioon, vahel lausa religioon,» lasusus sõltuvuskliiniku arst Mohamed Daoud Rated.

Arst lisas, et siiski leidub inimesi, kes peretraditsioonist kinni ei pea ning oopiumisõltuvusest vabaneda tahavad.

Ratedi kinnitusl tarbivad afgaanlannad oopiumit ka raseduse ajal ning lapsed sünnivad juba sõltlastena.

Oopium on unimaguna valmimata kupardest saadav kuivatatud piimmahl, mis sisaldab uimastavaid aineid - morfiini 10–16 protsenti ja kodeiini 0,7–2,5 protsenti.

Oopiumi tarvitamine tekitab väikeste koguste puhul alguses ärritust, hiljem mõjub rahustavalt, valuvaigistavalt ja uinutavalt. Oopiumi korduv tarvitamine tekitab ravimisõltuvuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles