Uuring: elektronpost soodustab valetamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: jupiterimages.com

USAs tehtud uuring näitas, et elektronpost soodustab valetamist.

Uuringus vaadeldi, kas ja kuidas suhtlusvahend mõjutab inimeste kalduvust valetada, vahendab Helsingin Sanomat.

Katsealustele anti 89 dollarit tingimusel, et nad peavad sellest osa andma võõrale. Katse teine osapool, võõra rollis olnud teadsid ainult, et nende vastaspoole käes on summa, mis on 5 – 100 dollari vahel.

Pärast seda pidi esimene osapool ütlema teisele, kui suur summa tal on ja kui palju ta on valmis sellest ära andma. Üks osa katsealustest edastas info elektronposti ja teine kirja teel.

Tulemused näitasid, et elektronposti kasutanutest 92 protsenti valetasid nende käes olnud rahasumma kohta, kirja teel info edastanutes valetas aga 60 protsenti.

Elektronposti kasutanud vähendasid summa suurust ja olid valmis vähem ära andma kui kirja kasutanud.

«Arvuti kasutamisel kehtivad teised moraalinormid kui kirja kirjutamisel või näost-näkku suhtlemisel,» selgitas uuringut juhtinud Liuba Belkin.

Nimetatud uuring kinnitab varasemates uuringutes tõdetut, et elektronpost võib töökoha sisekliimat negatiivselt mõjutada ja kaaslaste saavutusi negatiivses valguses paista lasta.

«Lisaks mõjutab elektronpost ka inimestevahelist usaldust. Elektronkirjad võivad usaldust tugevdada, kuid ka selle hävitada,» lisas selles uuringus osalenud Terri Kurtzberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles