Müncheni kangelaseks osutus afgaanist turvamees

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinajad Müncheni Olympia ostukeskuse juures
Leinajad Müncheni Olympia ostukeskuse juures Foto: SCANPIX

Saksamaa meedias kiidetakse Afganistanist pärit põgenikku Amir Najiarzadehi, kes päästis Müncheni Olympia ostukeskuses tulistaja kuulide eest kümneid inimesi.

Deutche Welle teatel töötab 20-aastane Najiarzadeh nimetatud ostukeskuses turvamehena ja oli 22. juulil tööl kui paremäärmuslike vaadetega 18-aastane Ali David Sonboly seal tule avas.

Najiarzadehi sõnul reageeris ta automaatselt kui kuulis esimest lasku ning juhatas umbes 200 inimest ostukeskuse keldrisse varju.

Sisserändajast turvatöötaja end ise kangelaseks ei pea.

«Ma ei teinud midagi silmapaistvat, näitasin üles inimlikkust. Minu silmis on kõik inimesed võrdsed, ma ei tee vahet sakslasel ja põgenikul. Kui mul oleks olnud võimalus, oleksin ise tulistajale vastu hakanud ja temalt relva ära võtnud. Seega tegin seda, mis oli minu võimuses ehk viisin inimesed ohutusse paika,» teatas Najiarzadeh.

Najiarzadehi sõnul on ta põgenik ja on Saksamaal elanud 3,5 aastat.

«Politsei andis ostukeskuse turvatöötajatele teada, et hoones on relvastatud ründaja. Teadsin, et pean võimalikult palju inimesi kohe evakueerima. Märkasin, et nende inimeste seas oli palju üksinda ostukeskuses olnud lapsi  ja rase naine. Kui olin inimesed turvaruumidesse viinud, läksin üles tagasi uurima, mis on juhtunud,» meenutas afgaan.

Najiarzadehi sõnul oli tal hirm, kuid ta töö on selline, mis ei luba kõhelda.

«Ma ei kartnud enda pärast, pigem nende pärast, kes olid ostukeskuses rahulikult ostlemas ja oleks võinud surma saada. Mul on hea meel, et sain paljusid aidata ja tegin seda kõikide afgaanide nimel. Afgaanid ei ole terroristid,» lisas turvatöötaja.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles