Galerii: 24. Viljandi folk on alanud!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi pärimusmuusika festival on alanud! Legendaarne folkmuusikafestival peab sellel aastal juba 24. sünnipäeva. Elu24 on suvises Viljandis kohal, et tuua teieni järgmiste päevade põnevaimad seigad!

Seekordse festivali teema on pühendatud ühele väljendusjõulisemale looduslikule helile maailmas – naise häälele. Selle kaudu tahavad festvalikorraldajad pöörata tähelepanu naiste eneseväljendusele nii laulu kui pillimängu kaudu.

Tänapäeval võiks küsida, et miks ikkagi naised, kas tegu pole ebavõrdsusega? Teatavasti on eesti vanemas rahvalaulus alati valitsenud sugupooletus, ning eristust, kas laulu on edasi kandnud mehed või naised, võib teha teemade ning motiivide järgi. Niisiis pööratakse seekordsel festivalil, tänu ülestähendustele ning arhiivilindistustele, erilist tähelepanu just esiemade poolt edasikantud lugudele.

Naisi pole siinkandis mitte alati lavale lubatud. 1869. aasta esimesel laulupeol lubati lavale ainult mehed. Naised pidid kiirel heinaajal koju jääma. Aegadel, mil naise sõna ei maksnud, tegi seda tema hääl. Lauliku sõna oli toona seadus, ta võis välja öelda, mida mõtles.

Naise häälega seondub ka ühiskondlik hääleõigus, mida maailma mitmes eripaigus paljudel naistel siiani ei ole. Siinkandis said naised hääletusõiguse täpselt 99 aastat tagasi. Ka laulu ning laulmist seob julgus ning tahe ennast väljendada. Nii on paslik meenutada minevikku ning vaadata lootusrikkalt tulevikku!

24. Viljandi pärimusmuusika festivali üks esimesi etteasteid tulebki selleaastase festivali temaatikast ajendatud eriprojektilt Naiste Hääl, kuhu kuuluvad kuus eri maailma nurkadest pärit naist.

Festivali kava on väga kirju ning kontserte on toimumas palju, mille seast endale igaüks kindlasti just selle meelepärase leiab.

Kavaga saate lähemalt tutvuda siin. Ilusat folki!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles