Iluoperatsioonide ja enesetappude vahel on seos?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iluoperatsioonide ja enesetappude vahel on seos?
Iluoperatsioonide ja enesetappude vahel on seos? Foto: SCANPIX

Psühhiaatriaväljaanne Curret Psychiatry Reports kirjutab, et iluoperatsioonide ja enesetappude vahel seos.

Väljaande kirjutises seisab, et rinnasuurendusoperatsiooni teha lasknud naised  võivad kolm korda suurema tõenäosusega enesetapu teha kui need naised, kes iluoperatsioone teinud ei ole.

Asjatundjate sõnul võivad iluoperatsiooni soovijatel või selle teha lasknutel tekkida ebarealistlikud ootused.

Ka tarbivad ilulõikusi teinud naised rohkem alkoholi ja narkootikume ning on liikluses hooletumad.

Ilukirurgide kinnitusel tekitavad iluoperatsioonid nii vaimseid kui kehalisi kõrvalmõjusid. Pettumine, masendus ja depressioon on kõige levinumad psüühilised probleemid.

Uurijate sõnul on ilulõikustega seotud vaimseid häireid väga vähe uuritud.

«Paljudel on ebarealistlikud ja liigselt kõrged ootused. Samas tahab end ilusamaks lasta opereerida suur hulk inimesi, kes loodab selle abil oma ebakindlusest ja alaväärsustundest lahti saada. Mingi aja jooksul võib tunne tõesti hea olla, kuid siis see kaob. Sellest võib alguse saada iluoperatsioonide sõltuvus,» selgitasid asjatundjad.

Iluoperatsioonidega kaasnevad probleemid ei käi vaid naiste, vaid la meeste kohta. Üha suurem hulk mehi laseb oma nina, lõuga, kõrvu kuid ka rindu ja kõhtu kirurgiliselt korrigeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles