Video: NASA kosmoseobservatoorium avastas üle 100 uue eksoplaneedi, millest neljal võib olla elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku joonistus eksoplaneetidest
NASA kunstniku joonistus eksoplaneetidest Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide kosmoseorganisatsiooni NASA kosmoseobservatoorium Kepler avastas rohkem kui 100 senitundmata eksoplaneeti, mille seas on neli, kus võib olla elu.

Foxnews.com edastas rahvusvahelise astronoomidemeeskonna teate, et nad leidsid 197 planeedikandidaati ja 104 planeeti, mida saab kindlalt planeediks nimetada.

Maast 181 valgusaasta kaugusel asuvad neli planeeti on 20 – 50 protsenti Maast suuremad ja liiguvad ümber kääbustähe K2-72, mis on meie Päikesest väiksem.

USA Arizona ülikooli teadlaste juhitava meeskonna teatel võib neil neljal planeedil leiduda elusorganisme, kuna tegemist on kiviplaneetidega. Kahe uue eksoplaneedi puhul on kiirgus Maaga samal tasemel.

Teadlased avastasid nimetatud eksoplaneedid, lisades Keplerilt saadud andmetele juurde veel kahe Maal asuva observatooriumi, North Gemini ja WM Kecki teleskoobi andmed.

Kepler otsib K2 missioonil eksoplaneete, mõõtes ära tähe heleduse muutuse, kui planeet selle eest läbi liigub. Kõrgresolutsiooniliste piltide ja optilise spektroskoopia abil saadakse uuritavate objektide kohta teada mass, raadius ja kaudne pinnatemperatuur. Need andmed annavad tähe füüsilistest omadustest ülevaate, andes samas ka vihjeid, millised võivad olla tema ümber liikuvad planeedid.

2. märtsil 2009 kanderaketi abil kosmosse jõudnud Kepleri eesmärgiks on leida Maa-tüüpi planeete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles