Pildid: poolnäljas venezuelalased said «humanitaarkoridori» kaudu Colombias kaubareisil käia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venezuela valitsus avas möödunud nädalalõpul piiri Columbiaga ning tuhanded venezuelalased kiirustasid naaberiiki sisseoste tegema, kuna kodumaal napib kaupa.

Colombia võimude andmetel käis läbi «humanitaarkoridori» toiduaineid ja muud vajalikku ostmas üle 100 000 venezuelalase, edastab news.com.au.

Paljud venezuealalased kasutasid Colombiast kauba toomiseks sääste, mille nad kodumaal pangaautomaatidest sularahana välja võtsid ja Colombias kohaliku valuuta vastu vahetasid.

«Me ei tahaks sääste raisata, kuid me ei taha ka nälga tunda. Iga päevaga on Venezuelas ikka vähem süüa saadaval ja selle tõttu tuleb tagavara koguda,» teatas venezuelalane, 36-aastane Gonzalez Ramirez.

Gonzalez Ramirez töötab San Cristobalis mööblikaubamajade keti müügijuhina saades Venezuela praeguse 700-protsendilise inflatsiooni juures väga vähe palka.

Gonzalez Ramirezi mehe, 37-aastase Ramiro Ramirezi autoremonditöökoda läks pärast seda pankrotti kui Venezuela president Nicolas Maduro sulges aasta tagasi piiri Colombiaga, selgitades et sellisel viisil saab narkokaubandust ja musta turgu kontrolli all hoida.

Ramirezite sõnul pidid nad pärast seda minema kokkuhoiurežiimile, sest toiduaineid ja tarbekaupu hakkas nappima. Enam ei saanud nad panna kohvi sisse suhkrut, leivale võid ja üheaastasele pojale lastetoitu osta. Nad loobusid majaostuplaanist ja panid oma teise auto müüki.

Perel ei jäänud nüüd enam muud üle, kui võtta säästud ja minna naaberriiki Colombiasse vajalikku hankima.

Gonzalez ja Ramiro Ramirez on nende tuhandete venezuelalaste seas, kelle jaoks Colombias kaubareisil käimisest võib saada igpäevane nähtus.

Gonzales Ramirezi sõnul ei olnud Venezuelast Colombiasse sõitmine lihtne, sest ta tundis end nagu ebaseaduslik põgenik.

Pere sõnul on Colombias kaubad märgatavalt odavamad kui Venezuela mustal turul ning rahavahetamine ei ole probleem, sest rahavahetuspunkte on igas ostukeskuses.

Venezuelalased ületasid möödunud nädalalõpul Simon Bolivari silla, mis ühendab Venezuela san Antonio del Tachirat Colombia Cucutaga. Colombia poolel venezuelalaste dokumente ei kontrollitud.

Ei ole teada, millel venezuelalastele järgmine kord «elutee» avatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles