Pildile jäid kohtunikud ja politseinikud

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanema vanuserühma võidutöö mäkketõusuvõistluse kohtunikest.
Vanema vanuserühma võidutöö mäkketõusuvõistluse kohtunikest. Foto: Reio Rada

Viljandimaa noortekeskuse korraldatud foto- ja videovõistluse «Märka ametit!» parimad on selgunud ning võistlustöid saab vaadata internetis ja näitusel, mis on Viljandimaa noortekeskuses Männimäe tee 26 avatud 28. veebruarini.

Võistlusele laekus 37 fotot ja seitse videoklippi. Mõlemas kategoorias käis hindamine kolmes vanuserühmas: alla 14-aastased, 15—18-aastased ning 19—26-aastased. Kõige noorem osaleja oli vaid kümneaastane Lisette Põrk, kes fotoga õpetajast pälvis oma vanuserühmas esikoha.

Jäädvustatud ametimehi oli seinast seina, näiteks televisioonireporter, kullassepp, kosmeetik, akrobaat, helimees ja valgustaja. Kõige enam leidis portreteerimist nii kooli- kui lasteaiaõpetaja kutse. Mõni töötegija oli pildile püütud suisa välismaalt: nii pääsesid võistlusele Austraalia farmitöölised ja teesuunaja Egiptusest.

Sepp on väärt amet

Žürii pidas kõige tähtsamaks fotode ja videote sisu ja kontseptsiooni ühtsust. Žüriisse kuulusid fotograafid Urmas Volmer ja Valdo Ots, Viljandi maagümnaasiumi karjäärikoordinaator Maarika Roosimägi, Jakobsonui gümnaasiumi karjäärikoordinaator Raili Toikka-Tamm, Viljandi ühendatud kutsekeskkooli huvijuht Mairi Reinalu, kunstnik Laura Põld, Jakobsoni gümnaasiumi õpilane ja noortekeskuse vabatahtlik Evert-Jüri Jaanhold ning fotograafiahuviline Paalalinna gümnaasiumi õpilane Mikk Mihkel Vaabel.

Fotode hulgas pälvis teavitamis- ja nõustamiskeskuse eripreemia Ardi Kikermani pilt sepast, sest see on amet, mille kohta on liikvel palju eelarvamusi. «Tihti arvatakse, et see elukutse on minevikku jäänud, kuid see ei ole sugugi nii: tänapäeval on Eestis võimalik sepaks õppida nii kutse- kui ülikoolis. Lisaks peetakse seppa rangelt meestametiks, kuid ka see ei vasta enam tõele, sest Eestis õpib seda praegugi mitu tüdrukut,» põhjendas žürii.
Kõige enam oli fotosid ja videoid pedagoogidest, need oli esitatud igas vanuserühmas.

Kolm videot ühelt autorilt

Võistlusele esitatava video pikkus pidi olema vähemalt minut ja mitte rohkem kui kümme minutit. Klippides tutvustati selliseid põnevaid ameteid nagu keraamik, korstnapühkija ja tikkija. Tikkijaametit tutvustav võistlustöö jõudis noortekeskusesse riidest kotis, millele oli kirjutatud «Märka ametit!» ja joonistatud omapäraseid ornamente.
Peapreemia pälvis Piret Alvre, kelle meeleolukas ja põnev klipp korstnapühkijast oli žürii hinnangul ühtne kunstiline tervik ning andis ameti sisu põhjalikult edasi.
Eripreemia sai Rasmus Kossesson kolme eriilmelise ja põhjaliku töö eest: keraamik, tikkija, juuksur ratastel.
Võistlusvideosid saab vaadata internetist Youtube'ist.

PARIMAD
Fotod
Alla 14-aastased: I Lisette Põrk, II Kärt Tomp, III Sigrid Jakobson.
15—18-aastased: I Karin Kiilaspä, II Marta Jahhu, III Rauno Vaher.
19—26-aastased: I Reio Rada, II Karl Haljasmets, III Piret Alvre.
Sälli Sedrik — huumori eripreemia omalaadse lähenemise eest.
Ardi Kikerman — teavitamis- ja nõustamisekeskuse lemmik.
Tõnu Särki — «Sakala» eripreemia.
Karl Haljasmets — kunstiline eripreemia.

Videod
Peapreemia Piret Alvre.
Juhan Tammemäe — noorima vanuseklassi tubli töö.
Rauno Sams — keskmise vanuseklassi tubli töö.
Rasmus Kossesson — eripreemia kolme eriilmelise ja põhjaliku töö eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles