Surev täht Betelgeuse võib tekitada teise «päikese»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Betelgeuse plahvatusest
Kunstniku nägemus Betelgeuse plahvatusest Foto: SCANPIX

Orioni tähtkujus asuv täht Betelgeuse pakub uurijatele huvi, kuna pole teada, kas see punane hiidtäht on juba supernoovana plahvatanud või mitte.

Kõige sensatsioonilisemate nägemuste kohaselt tekitaks plahvatanud Betelgeuse 2012. aastal Maalt vaadatuna olukorra, et mingi aja jooksul on näha kahte «päikest», kirjutab news.com.au.

Astronoomide sõnul ei ole neil siiski kindlaid andmeid. See täht on võinud juba plahvatada või plahvatab ta alles miljonite aastate pärast.

«Betelgeuse asub Maast 640 valgusaasta kaugusel. Kui selle plahvatus 2012. aastal Maalt näha on, siis on ta teist tüüpi supenoovana plahvatanud juba keskajal,» selgitas Austraalia Lõuna-Queenslandi ülikooli astrofüüsik Brad Carter.

Astronoomide sõnul on Betelgeuse ainult kümme miljonit aastat vana, kuid ta areng toimus suure massi tõttu märgatavalt kiiremini.

Mõne asjatundja arvates ei tasu 2012. aastal siiski oodata «Tähtede sõja» filmides nähtud kahte päikest.

«See meenutab rohkem mõnda Hollywoodi filmi. Keegi ei tea veel, mis 2012. aastal juhtub. See aasta on astronoomide poolt välja pakutud oletusena,» lisas USA New Jersey tehnoloogiainstituudi professor Philip Goode.

Betelgeuse on punane ülihiid ja üks suuremaid tähti, mida teatakse. Ta on Orioni tähtkujus oma heleduselt teine täht. Betelgeuse on ligi 1000 korda suurem kui Päike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles