Pildid ja video: Türkmenistanis asub «põrgu sissekäik»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türkmenistanis Karakumi kõrbes asub gaasikraater, milles on pidevalt põleng ja selle tõttu kutsutakse seda «põrgu sissekäiguks».

1971. aastal juhuslikult nõukogude geoloogide poolt avastatud loodusfenomen kannab nime Darvaza gaasikraater, edastab messagetoeagle.com.

Geoloogid jõudsid selle jälile, kui olid Türkmenistanis Darvazas maagaasi uuringuid tegemas, leidse maa-aluse gaasileiukoha, mis puurimisel sisse langes, tekitades suure 70-meetrise diameetriga ja 30 meetri sügavuse kraatri.

Mitte ükski geoloog ei julgenud sellesse minna, kuna seal oli plahvatusohtlik gaas. Gaasist lahtisaamiseks paik süüdati, kuid gaas ei põlenud ära, vaid seda tuli pinnasest kogu aeg juurde.

«Põrgu sissekäik» ongi alates 1971. aastast kuni siiani pidevalt põlenud ja põlemine kestab.

Nüüdseks on paigast saanud Türkmenistani üks populaarsemaid vaatamisväärsuseid, mida aastas külastab umbes 50 000 inimest.

Ainsa inimesena on «põrgu sissekäigus» käinud geoloog George Kouronis, kes võttis sealt pinnaseproove, lootes leida elutegevusele viitavaid mikroobe. Selle jäädvustas National Geographic kanal saate «Die Trying» jaoks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles