Briti uuele peaministrile meeldib kokata, ta mängib kriketit ja armastab leopardimustrit (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendkuningriik saab homme uues peaministri, kelleks on senine siseminister Theresa May ja keda peetakse samasuguseks raudseks leediks, nagu seda oli kunagine peaminister Margaret Thatcher.

BBC ja The Guardiani teatel on 59-aastase May esmaseks ülesandeks peaministrina juhtida Suurbritannia sujuvalt välja Brexiti-järgsest kaosest ja Euroopa Liidust.

May sõnul näitasid britid, mida nad soovivad, samas ta ise oli Ühendkuningriigi EList lahkumise vastu.

May on Briti siseminister olnud kuus aastat, mis on alates 1892. aastast kõige pikem siseministri ametis olemise aeg.

«Ma ei ole klassikaline poliitik, sest ei soovi teleesinemisi ega klatši. Ma ei käi ka Briti parlamendi baarides kaaspoliitikutega koos joomas,» teatas May möödunud nädalal.

Mayst saab pärast Margaret Thatcherit teine naissoost peaminister Ühendkuningriigi ajaloos, kuid milline on naise eraelu, ei ole just palju teada.

May lemmikspordialaks on kriket, mida ta ka ise innukalt mängib, ta teeb kepikõndi ja talle meeldib kokata. Ühes varasemas intervjuus ta mainis, et tal on 100 kokaraamatut, millest inspiratsiooni ammutab.

May kannab klassikalises stiilis rõivaid, samas on tal moekiiks, milleks on leopardimuster. Näiteks on tal mitu paari sellise mustriga kingi.

May sündis Lõuna-Inglismaal 1956. aastal anglikaanikiriku preestri perre, ta oli ainus laps. Kui suur osa Briti poliitikuid on pärit kõrgklassist ja õppinud kallites erakoolides, siis May mitte.

Neiupõlvenime Theresa Brasier kandnud naine tutvus oma abikaasa Philip Mayga Oxfordi ülikoolis õppides. Paar kohtus ülikoolis Oxford Unioni kohtumisel, kus neid esitles teineteisele Benazir Bhutto, kellest sai hiljem Pakistani peaminister.

Mayd abiellusid 1980, neil ei ole lapsi.

May konkurent Konservatiivse partei juhi kohale Andrea Leadsom kasutas May vastu suunatud argumendina seda, et tal ei ole lapsi. Leadsom vabandas hiljem kohatu ütluse pärast.

May töötas enne poliitikasse suundumist finants- ja pangandussektoris, ta valiti parlamendisaadikuks 1997. aastal. Kui konservatiivid 2010. aastal valimised võitsid, sai Mayst siseminister.

2013. aastal diagnoositi Mayl esimest tüüpi diabeet ja ta peab tegema insuliinisüste. Naise teatel oli diagnoos šokk, kuid see ei mõjuta ta elu ega poliitilist karjääri.

May sõprusringi kuuluva isiku teatel ärkab poliitik vara ja tal on lai silmaring, teades ka neist asjadest, mida poliitikud tavaliselt ei tea.

Briti poliitikaanalüütikute arvates ei võta May liigseid riske ja suudab rahva pärast Brexitit taas ühendada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles