Meeleolu muutub vastavalt ilmale? Järelikult oled meteopaat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meteopaatia ehk ilmatundlikkus on uus termin, kuid vana fenomen, sest juba iidsel ajal oli inimestel teada, et ilm mõjutab meeleolu.

Päikeselise ilmaga on tavaliselt tuju hea, kuid vihmane ja hall ilm võib tekitada meeleolulanguse.

Soome ja USA teadlaste sõnul mõjutab ilm mõnd inimest rohkem, mõnd vähem. Ilmatundlikkuse taga on mitu asjaolu, eelkõige aga aju, närvisüsteem ja üldine tundlikkus negatiivse suhtes.

Meteopaatiat ehk ilmatundlikkust ei ole palju uuritud, kuid on palju uuringuid, milles on keskendutud päikesevalguse mõjule.

Päevavalgus jõuab silma kaudu ajju ja mõjutab nii keha kui vaimu, tehes samas virgeks ja heatujuliseks.

Kuid päikesevalguse mõju uuringud on andnud erinevaid tulemusi, mõni kinnitab, et ilma ja meeleolu vahel ei ole seost, teised aga, et on tugev seos.

Seda saab selgitada asjaoluga, et katsealused on ilmatundlikkuse suhtes erinevad ehk see, mis mõjutab üht, ei mõjuta teist.

Enamik inimesi naudib ilusat päikesepaistelist ilma, kuid on ka neid, kes päikese eest peitu poevad ja tahavad olla hämaras või pimedas.

«On inimesi, kes ootavad pärast talvist pimedust päikest ja veedavad iga võimaliku hetke päikese käes, kuid on ka neid, keda erk päike haigeks teeb ja nad peidavad end selle eest,» selgitasid eksperdid.

Paar aastat tagasi avaldati USAs uuring, milles inimesed jaotati päikesevalgusele ja pilves ilmale reageerimise järgi nelja gruppi: suve ja päikese nautijad, vihma ja sompus ilma vihkajad, suve ja päikese vihkajad ja isikud, keda ilm ei mõjuta.

Ilmnes, et suve ja päikese nautijad on teistest rõõmsamad ja kogevad vähem meeleolulangust, vihma ja pilvise ilma vihkajate meeleolu langeb viletsatel päevadel teistest rohkem. Suvevihkajad on kõige õnnelikumad vihmastel päevadel ja tunnevad end halvasti ilusa sooja ilmaga. Ilma suhtes tundetuid ilm ei mõjuta. 

Ilm mõjutab elu nii või teisiti ja selle eest ei ole pääsu. Füüsilisi aistinguid ei saa muuta, kuid saab muuta suhtumist ja mõtteid.

Eksperdid selgitasid, et kui kogu talve unistatakse, kuidas suvel lebatakse päikese käes, kuid suvi osutub vihmaseks, siis võib tekkida meeleolu langus.  

Inimene on sotsiaalne olend ja kui on halb ilm, siis tasuks olla sõprade ringis ja heas seltskonnas, sest ka see aitab meeleolulangust ja halba tuju ennetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles