Vajuv maailm: Dubai kunstsaared on vetevoogudesse kadumas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakaarti kujutavad kunstsaared Dubais
Maailmakaarti kujutavad kunstsaared Dubais Foto: SCANPIX

Araabia Ühendemiraatidesse Dubaisse rajatud maailmakaarti kujutavat saartearhipelaagi The Worldi ohustab vee alla jäämine.

Saared ning sealsed luksuslikud hotellikompleksid ja luksusvillad kuulvad erinevate riikide jõukuritele, kirjutab The Telegraph.

Kuid saared on hakanud erodeeruma ning nende vahel olevate veekanalite tase on tõusnud.

The Worldi loomisprojektis osalenud Briti firma Penguin Marine andis Dubai arendajafirma Nakheeli selle tõttu kohtusse. Penguin Marine ostis ainuõiguse saartevahelisele laevaliiklusele.

«Saared vajuvad järkjärgult merre tagasi. Uuring näitas, et seal on laiaulatuslik erosioon,» lausus Penguin Marine`i juht Richard Wilmot-Smith.

 Ta lisas, et saarte arendustegevus on seiskunud ning inimesed ei osta enam kunstsaari. Selle tõttu ei ole neil mõtet seal laevaliiklust arendada.

Kõikidel saartel, välja arvatud Gröönimaad kujutaval saarel on inimasustus. See saar kuulub Dubai valitsejale, kuid sealne ehitus- ja arendustegevus seiskus majanduslanguse tõttu.

Maailmakaarti kujutavast 300 saarest on Nakheeli esindaja kinnitusel müüdud 70 protsenti. 2009. aasta lõpu seisuga oli arendajal tekkinud 25 miljardi dollari suurune võlg.

Kui teise Dubai kunstsaartearhipelaagi Palm Jumeirah vastu on paljud staarid huvi üles näidanud, siis The Worldi vastu mitte.

 Väidetavalt tahtis Hollywoodi staaripaar Brad Pitt ja Angelina Jolie osta The Worldis Etioopia saare.

Investorid, kes toetasid The Worldi loomist, on pärast kinnisvarakrahhi sellest loobunud.

Iirimaa saare ostnud ärimees John O´Dolan, kes maksis selle eest 24 miljonit naela, tegi enesetapu.  Suurbritannia saare 43 miljoni naela eest ostnud ärimeest Safi Quarashi aga süüdistati tšekivõltsimises ning ta saadeti seitsmeks aastaks trellide taha.

The Wordi arendusfirma kinnitusel on praegu tegemist seisakuga, kuid nad ei ole lootust kaotanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles