Gröönimaal lõppes polaaröö kaks päeva varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gröönimaal lõppes polaaröö kaks päeva varem
Gröönimaal lõppes polaaröö kaks päeva varem Foto: SCANPIX

Mitte ainult vampiirid ei muretse päikese pärast, vaid ka gröönlased.

Nelja kuu jooksul ei näe Taanile kuuluval Gröönimaal päikest, kuna see on ööpäevaringselt horisondist madalamal, kirjutab Huffington Post.

Kuigi Gröönimaa Illuissati elanikud oleksid nüüd päikese ilmumise puhul pidanud rõõmsad olema, sattusid nad hoopis paanikasse, kuna päike ilmus uuesti välja kaks päeva tavapärasest varem.

Illuissati linn asub põhjapolaarjoonest kolm kraadi põhjapool. Selle tõttu on seal nii polaarpäev kui ka polaaröö. Tavalislet on Illuissatis päike ilmunud 13. jaanuaril, kuid nüüd ilmus juba 11. jaanuaril.

Teadlased püüdsid seda mõistatust lahendada ning liikuma hakkasid igasugused teooriad.

Kuid kõige problemaatilisem teooria võib õigeks osutuda. Osa teadlaste arvates on polaaröö lõppemise ja päikese varasema ilmumise põhjuseks kliimasoojenemine, eelkõige see, et Gröönimaa liustikud sulavad.

Viimaste aastate mõõtmised näitasid, et Gröönimaal on temperatuurid kolme kraadi võrra keskmisest kõrgemad olnud. Jää sulamisega muutub horisont madalamaks ja selle tõttu võis päike varem horisondile ilmuda.

«See on ammu teada, et Gröönimaal sulavad nii mereäärsed  liustikud kui ka sisemaa jää,» lausus geodeesiateadlane Tim Dixon.

Ta lisas, et jää sulamise ja päikese varasema ilmumise seost tuleb veel uurida.

Kuid päikese varasem ilmumine  Gröönimaal on vaid globaalse kliimasoojenemise «jäämäe tipp». Kliimasoojenemine on mõjutanud ka äärmuslikke ilmastikuolude teket, lumetormide ja põudade näol.

Üks kõige kummalisemaid nähtusi, mis kliimamuutus kaasa tuua võib, on satelliitide liikumise kiirenemine. Seda selle tõttu, et kui atmosfääris on rohkem süsinikdioksiidi, on selle tihedus väiksem.

Kliimasoojenemise süüks on pandud ka allergiate ja juba välja juuritud haiguste nagu rõuged, tagasitulekut.

Nüüd sai siia nimekirja lisada ka varasema päikese ilmumise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles