Bioloogid: koralle hävitavaid meritähti on nelja liiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur ogatäht (Acanthaster planci)
Suur ogatäht (Acanthaster planci) Foto: Wikipedia.org

Bioloogid avastasid, et Vaikses ja India ookeanis koralle hävitavad meritähed ei ole üks liik, vaid need okasnahksed kuuluvad nelja erinevasse liiki.

Korallidele on kõige ohtlikum vaenlane suur ogatäht (Acanthaster planci), mis neist õisloomadest toitub, kirjutab Sciencedaily.com.

Meritähed sopistavad oma mao suu kaudu välja «korallioksale» ning pritsivad seedemahla polüüpidele, mis seejärel ära seeditakse.

DNA-analüüs näitas, et korallidest toituvaid meritähti on nelja erinevat liiki ning neid leidub peale India  ja Vaikse ookeani ka Punases meres.

Bioloogide sõnul võib nende avastus aidata välja töötada paremaid meetodeid korallriffide kaitsmiseks.

«Erinevad meritäheliigid on kohanenud erinevates keskkondades  ning neil on ka erinev paljunemis- ja toitumiskäitumine. Nende käitumismustrite tundmine aitab ennustada, kus nad massiliselt paljuneda ja ülejäänud liike hävitada või välja tõrjuda võivad,» selgitasid bioloogid.

Meritähed (Asteroidea) on merepõhjas elavad tähekujulised  värvikad okasnahksed.

Korallid ehk õisloomad (Anthozoa) on peamiselt soojades meredes elavad ainuõõssed. Õisloomadel on suuketta ümber kõrverakkudega kombitsad, kehaõõs on vaheseintega  jaotunud radiaalseiks kambreiks. Enamikul on värvikad polüübid ja sarv- või lubiainest toes. Koloonialiste õisloomade sarrad moodustavad korallrahusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles