Tänasest näitab Mai kino “Polli päevikuid”

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Polli päevikute" tarbeks Pärnumaale Matsiranda ehitatud mõis.
"Polli päevikute" tarbeks Pärnumaale Matsiranda ehitatud mõis. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Alates tänasest linastub Pärnu Mai kinos kahe nädala vältel “Polli päevikud”.

1914. aasta baltisakslaste valitsetud Eestis jõuab 14aastane aadlitüdruk tagasi mõisa, kus pinged maad jagavate sakslaste, venelaste ja eestlaste vahel on jõudnud haripunkti. Samal ajal kui tüdruku teadlasest isa hoiab perekonda oma julma kontrolli all, peidab mõisapreili eestlasest mässajat (Tambet Tuisk), tehes seda alguses uudishimust ja hiljem trotsist.

„Polli päevikud“ maalib lummava, kuid kummitusliku pildi 20. sajandi algusaastate Saksa keisri- ja Vene tsaaririigi ristumisteele jäänud ning hukule määratud ühiskonnas valitsenud rusuvatest meeleoludest.

Režissöör Chris Kraus loob meisterliku portree inimestest vaikselt anarhiasse ja kaosesse suubuvas ühiskonnas.

Film toob vaatajate ette erakordse näitlejate galerii, mida juhivad debütant Paula Beer (Oda) ja Tambet Tuisk (Schnaps). Linateos on üles võetud Pärnumaal Varbla vallas Matsi rannas 2009. aasta suvel just selleks otstarbeks merre püstitatud suurejoonelises mõisas. Massistseenides teevad kaasa paljud Varbla valla elanikud. Film valmis Eesti, Saksa ja Austria ühistööna.

Chris Kraus võitis hiljuti lõppenud 14. Pimedate Ööde filmifestivalil parima režissööri auhinna. “Polli päevikuid” ei soovitata vaadata alla 12aastastel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles