Muusika kuulamine vabastab valust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Muusika tekitab inimestes mitmesuguseid emotsioone alates kurbusest kuni eufooriani.

Paljud kuulavad kurbi palasid selleks, et vabaneda hingelisest kurbusest ja nutta korralik peatäis, edastab seeker.com.

Igapäevaelu tekitab stressi ja pettumust, mis jäetakse endasse, kuid kui kuulata meeleolule vastavat muusikat, siis aitab see hingevalul pinnale tulla ja  sellest vabaneda.

Muusikaterapeutide teatel saab muusika abil kogeda sügavaid haigettegevaid tundeid ja elada need läbi, tegemist on teraapilise kogemusega.

Muusikat kuulates tekivad kaht liiki emotsioonid, esimesed on muusika tekitatud, need on pinnapealsed ja kaovad kiiresti, teised on meie sügavad hetketunded ja need tuleb läbi elada.

Selle tõttu naudivad inimesed kurva muusika kuulamist, kuna nii nad vabanevad valust.

Mitmed teadusuuringud on näidanud, et muusika vabastab nii hinge- kui füüsilisest valust. Näiteks kui kellelgi on vigastus või põletus, siis klassikalise muusika kuulamine viib probleemilt tähelepanu kõrvale ja aitab paranemisele kaasa.

Muusikaterapeutide sõnul vabastab sobiv muusika hirmust, ärevusest, depressioonist ja «ravib» isegi madalat vererõhku.

Muusikapala, millega seostub minevik, aitab seda uuesti läbi elada ja ka see on teraapiline.

Ekspertide teatel on muusika paranemise abivahend, kuid eelkõige on inimese meel see, mis aitab toime tulla emotsioonide ja ebameeldivaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles