Video ja pildid: Snowden pöördus Roskilde festivali külastajate poole

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) salainfot lekitanud luureanalüütik Edward Snowden tegi eile Venemaalt Moskvast live-pöördumise Taani kuulsa Roskilde festivali külastajate poole.

Snowden on elanud Moskvas juba paar aastat eksiilis, samas nõuab USA tema väljaandmist, edastab The Local.

Roskilde festival selle aasta teema on inimõigused ja privaatsus ning selle tõttu paluti Snowdeni sõnavõttu. Kriitikute sõnul annab inimõigusteema festivalile uue sügavuse ja mõõtme.

Snowden rääkis NSA ulatuslikust kodanike pealkuulamisest ja internetikasutuse jälgimisest ning vastas publiku poolt esitatud küsimustele.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine alltöövõtja Snowden sõnas, et inimeste privaatsust tuleb kaitsta ning isegi tänapäeva terrorihirmu olukorras ei ole õigustatud renessansiaegse Itaalia mõtleja Niccolo Machiavelli tees «eesmärk pühitseb abinõu» ehk eesmärk tuleb saavutada vahendeid valimata.  

Snowdeni sõnul panevad inimesed end ise ohtu jagades enda kohta sotsiaalmeedias liiga palju infot.

45 minutit kestnud sõnavõtu alguses laulsid kohal olnud Snowdeni auks sünnipäevalaulu «Happy Birthday» kuna salainfo lekitajal oli möödunud nädalal 33. sünnipäev. Pärast nõuti üheskoos, et USA annaks Snowdenile armu ja lõpetaks tema süüdistamise.

Roskilde festivali pressiesindaja Christina Bilde teatas, et Snowden oli sõnavõtuks õige valik.

«Edward Snowden on see, kes näitas, kuidas nüüdisajal meie õigused on ohus. Väikeses riigis nagu Taani on samad probleemid, mis suurriikides, sest nii meedia kui sotsiaalmeedia tekitab privaatsuse lekkeid. Tema kogemus ja teadmised näitavad, mis tegelikult toimub ja kuidas meil ei ole privaatsust,» teatas pressiesindaja.

Sel aastal toimub Roskilde festival 25. juunist kuni 2. juulini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles