Kahel naisel diagnoositi nutitelefonipimedus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon
Nutitelefon Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis tekkisid kahel naisel nutitelefoni kasutamisest pimedal ajal ja pimedas ruumis silmaprobleemid.

Arstiteadlaste sõnul on tegemist lühiajalise nägemisprobleemi ehk niinimetatatud nutitelefonipimedusega, edastab seeker.com.

Esimesel juhtumil teatas 22-aastane naine oma arstile, et tal on pikka aega olnud probleeme parema silmaga. Ta nägi nimetatud silmaga vaid häguselt objektide piirjooni, samas vasaku silmaga probleeme ei olnud.

Silmade kontrollimisel ei ilmnenud nägemisprobleeme ega leitud põhjuseid, mis oleks võinud lühiajaliselt nägemist kahjustada. Tegemist oli nutitelefonist pärit ereda valgusega, mis lühikeseks ajaks silma niiöelda segadusse ajas.

Teine sarnane juhtum toimus 40-aastase naisega, kes samuti enne päikesetõusu ühe silmaga ei näinud. «Pimedus» kestis umbes 15 minutit ja seda tuli ette kuue kuu jooksul.

Mõlema naise juhtumil ilmnes, et nad olid kasutanud öisel ajal voodis olles nutitelefoni mitme minuti jooksul.

Arstide teatel sai naistel üks silm kannatada, kuna nad vaatasid nutitelefoni just selle silmaga. Küljeli lamades oli teine näopool ja silm padjaga kaetud ning selle tõttu see silm kannatada ei saanud.

Tekkis olukord, mil üks silm oli pimedas ja teine ereda valguse käes. Kui naised nutitelefoni sulgesid ei tulnud eredas valguses olnud silm pimedusega toime ja selle tõttu jäid nad lühiajaliselt ühest silmast «pimedaks».

Arstid tegid katse ja palusid naistel vaadata pimedas oma nutitelefoni mõlema silmaga ja kummagi silmaga eraldi. Patsientide teatel ei tekkinud neil silmaprobleeme kui nad vaatasid nutitelefoni mõlema silmaga. Kui aga nad vaatasid vaid ühe silmaga, tekkis selles silmas probleem.

Arstid tegid sama katse ka enda peal ja tulemus oli sama. Ühe silmaga nutitelefoni vaadates tekkis samuti lühiajaline «pimedus», mõlema silmaga vaadates mitte.

Arstide sõnul kasutatakse nutitelefone ööpäev läbi ja sellest tuleneb erk valgus võib silmi kahjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles