Kujuvaras aitas leida Caligula matmispaiga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caligulat kujutav büst
Caligulat kujutav büst Foto: Wikipedia.org

Itaalia politsei pidas kinni varga, kes püüdis Rooma keisrit Caligulat kujutavat kuju varastada.

Mees tunnistas, et ta leidis ja kaevas kuju välja Nemi järve äärest, kirjutab msnbc.msn.com.

Oletatakse, et sinna võib olla maetud ka Caligula.

Türannist keisri, kes tapeti oma ihukaitsjate poolt 41. aastal pKr, matmispaik on siiani mõistatus.

Tema kaasaegsed kirjeldavad teda enamasti õela, lõbujanulise, ülimalt edeva ja vaimselt ebastabiilse valitsejana. Väidetavalt läks ta oma hulluses nii kaugele, et kuulutas oma lemmikhobuse Incitatuse senaatoriks ja nõuandjaks.

Väidetavalt harrastas ta ka intsesti ning muutis keisripalee bordelliks. Ka olevat ta lasknud tõugata loomade võitlust vaatama tulnud inimesi areenile, kus nad loomade poolt tükkideks kisuti ning nautinud vaatepilti.  

Pärast Caligula surma enamik tema kujudest hävitati.

Politsei arreteeris Caligula kuju leidnud mehe 32 kilomeetri kaugusel Roomast, kui ta 2,5 meetri kõrgust kuju veoautole laadis. Asjatundjate hinnangul on selle  kreeka marmorist kuju hind üle 900 000 euro.

Politsei kinnitusel oli kujul paar caligae´sid ehk sõdurisaapaid, mille järgi see keiser endale hüüdnime Caligula sai.

Caligula isa Germanicus võttis poega tihti sõjaretkedele kaasa. Ka sai poiss endale sõdurivormi ja sinna juurde kuuluvad saapad. Sõduritele tegid need väikesed saapad nalja ja nad hakkasid teda kutsuma Caligulaks, mis tähendab «sõdurisaapake».

Ajaloolastele on teada, et Caligulal oli Nemi järve ääres villa ning selle tõttu kahtlustatakse, et ta võidi matta sinna.

Politsei kuulas kujuvarga üle ning mees juhatas neile leiukoha kätte. Väljakaevamised peaks seal algama sel nädalal.

Caligula (sünninimi Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus; 31. august 12 – 24. jaanuar 41) oli Vana-Rooma keiser. Valitses 37. aasta 18. märtsist kuni oma surmani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles