Käsitöönaised sisustavad meisterdamistoa

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitöötoa eestvedaja Epp Johani ärgitab huvilisi kokku tulema ja meisterdama. Need korvid ja topsid on naine ise pununud värvilistest reklaamtrükistest.
Käsitöötoa eestvedaja Epp Johani ärgitab huvilisi kokku tulema ja meisterdama. Need korvid ja topsid on naine ise pununud värvilistest reklaamtrükistest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mittetulundusühing Teeme, mis koondab enda hõlma alla töökad töötud, rajab projektide toel Viljandisse Pauluse kiriku naabrusse käsitöötoa.

Ühe ettevõtmise algataja Epp Johani sõnul hakkas mõte sellisest kooskäimise ja meisterdamise kohast küpsema eelmisel kevadel, mil lõppes projekt «Käsitööga tööle». Ideega tuli kaasa ka teisi samade huvidega inimesi.
«Mind on päris palju tagant utsitatud, et ma hakkaksin organiseerima, sest Viljandis pole kohta, kus saaks päevasel ajal ühskoos käsitööd teha. Üpris palju on tegusaid keskealisi, kes tahaksid käsitööringis käia, kuid eelistaksid seda teha eakaaslaste seltskonnas,» rääkis Epp Johani.

Viimaks leidsid naised endale sobivad ruumid ja asusid remonti tegema. Pühapäeval, 23. jaanuaril kell 11 avabki Leola tänav 4 uksed käsitöö- ja meisterdamistuba.
Esimeses õpitoas on teemaks niidigraafika, mida juhendab Viive Lehtla.

«Alustame õpitubade ja koolituste korraldamisega. Koolitame kõiki huvilisi ja ka oma mittetulundusühingu liikmeid,» selgitas Epp Johani.

Käsitöötoa tegemistes võib kaasa lüüa igaüks. «Meie käsitöötuba on mõeldud tõesti kõigile. Siin saab õppida uusi tehnikaid. Võib tulla ka kindla sooviga, näiteks tuletada meelde sokikanna kudumist, sest kooliajast pole see enam meeles. Me ei eelda, et inimestel on juba oskused ja teadmised, käsitööring ongi selleks, et seal õppida. Eesmärk on ühendada loominguline pool, käeline tegevus ja taaskasutus,» rääkis Johani.

Epp Johani kinnitust mööda hakkavad pühapäeviti olema õpitoad peredele. «Pakume tegevust vanematele ja jõukohast nokitsemist ka lastele,» sõnas ta.
Epp Johani julgustab mittetulundusühinguga ühendust võtma neid, kes sooviksid ka ise mõnd õpituba juhendada.

Oluline suund käsitöötoa tegevuses on Epp Johani sõnutsi taaskasutus. «Kodus jääb iga päev üle asju, mida enam ei vaja pole. See on suisa patt, kuidas vanad kasutuseta asjad ära visatakse! Inimesed ei tule selle pealegi, et ka koiauguga riideesemest võib teha uue asja,» möönis Johani.

Käsitöötuppa on oodatud igasugune kraam vanast mööblisemest ruumi sisustuseks kuni riieteni, mida enam ei kanta. Lisaks materjalidele võib pakkuda igasuguseid käsitöövahendeid: vardaid, nõelu jm.

Samuti kuluvad marjaks ära kõikvõimalikud vidinad: plastmasskorgid, leivakotid, reklaamlehed, piima- ja hapukoorepakendid. «Piimapakid lõigatakse ribadeks ning nendest saab näiteks kududa ja heegeldada kausse, milles on mugav puuvilju pesta. Kausid hoiavad hästi vormi ja on lihtsalt töödeldavad. Samuti saab neist teha koridori- ja vannitoamatte, millest tulevad purud kergesti läbi. Mati krobeline pind on jala all mõnusalt masseeriv,» selgitas Johani.

Materjale võetakse vastu alates 20. jaanuarist kolmapäeviti kella 10—12, neljapäeviti kella 15—17.

http://teemehead.blogspot.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles