Tunnustatud pianist ja helilooja Ludovico Einaudi esineb septembris Eestis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustatud pianist ja helilooja Ludovico Einaudi
Tunnustatud pianist ja helilooja Ludovico Einaudi Foto: promo

Juba 14. septembril Nordea Kontserdimajas esineb oma karjääris esimese kontserdiga Baltimaades maailma üks tunnustamatuid pianiste ja heliloojaid Ludovico Einaudi. Itaalia muusik jõuab Eestisse oma uue Euroopa turnee “Elements Tour” raames.

Ludovico Einaudi võime sulandada erinevaid muusikažanre on pälvinud talle tõelise ja haruldase talendi tiitli.  Kui üks inimene väljendab uut vaheldusrikast maailma, mis põhineb erinevate põlvkondade muusikalistel eelistustel, siis on selleks Einaudi. Tema looming on nii klassikalise kui avangardistliku muusika austajate lemmikteoste seas. Einaudist on saanud mitte lihtsalt üks Euroopa populaarsemaid heliloojaid, vaid ta on pea pealt pööranud traditsiooniliste muusikažanrite ja kuulajaskonna jaotuse iganenud ideid. Einaudi muusika on muutuv, mõtisklev ja tihti introspektiivne. Tema heliteosed on sügavalt liigutavad ning haaravad innustust klassikalisest ja rahvusvahelisest muusikast, minimalismist ja kaasaegsest pop-muusikast. Küll aga on kõige selle muusika südameks alati klaver.

Muusikal, mida Einaudi loob, on samasugune unikaalsus nagu ka tema enda elulool – Einaudi vanaisa oli esimene Itaalia president pärast Teist maailmasõda ning tema isa omas Itaalia ja isegi Euroopa suurimat kirjastust. Einaudi vajadus leida iseenda rada, tõi ta muusikaõpinguteni – varajastel aastatel õppis mees klassikalist muusikat ning hiljem töötades avangardistliku muusika meistri Luciano Berio assistendina, õppis eemaldama piiri akadeemilise ja kaasaegse muusika vahelt. Kuigi kõige olulisem asi, mis Einaudi oma õpetajalt õppis, oli üldsegi idee, et muusika on igal pool - ehitistes, loomades, unistustes, värvides, emotsioonides, hääles, keeles, ajas, hirmus, liikumises, vihmas. Ning see lihtsalt ootab kuniks kujuneb ümber heliks. 

Einaudi värskeimast albumist „Elements“ on saanud esimene plaat, mis jõudis Suurbritannia populaarse muusika edetabelisse peale 1992. aastat, mil Henryk Gorecki „Symphony of Sorrowful Songs“ („Symphony No.3“) nägi ilmavalgust. “Minu „Elements” sai alguse soovist teha midagi täiesti uut kasutades laia teadmistebaasi,” räägib muusik. “Leidsin uue piiri selle vahel, mida tean, mida ei tea ning mida olen tahtnud juba pikemat aega lähemalt uurida – loomingut muistse Kreeka müütidest, perioodilisustabelit, Eukleidese geomeetriat, vene kunstniku Vassily Kandinsky maale, heli ja värvi olemust, kuivanud muru, maastiku mänglevust. Olin kuid kaotsis kaootiliste piltide, mõtete ja tunnete vahel. Järsku aga loksus kõik paika, justkui oleks kõik elemendid pärit ühest ja samast maailmast, sellest samast millest ka mina olen,“ kirjeldab Ludovico. 

Foto: promo

Einaudi tundelised heliteosed on olnud ka osaks paljudele tuntud filmidele ja teleshowdele. Tema muusika on jõudnud kuulsasse draamasse „Must Luik“, kergelt humoorikasse prantsuse draamasse „1+1“, Russell Crowe lavastajadebüüti „Veelausuja“, laialt arutletud mängulisse dokumentaalfilmi „Ma olen ikka veel siin“ Joaquin Phoenix’ist, „Doctor Zhivago“ teleshowsse ja paljudesse teistesse kinoteostesse. Einaudi poolt loodud tunnusmuusika filmile „Fuori Dal Mondo“ oli nomineeritud Oscarile ning pälvis Saksamaa suurima klassikalise muusika auhinnna Echo Klassik.

„Tänapäeva maailm on niivõrd kiire ja käsutatav ning järjest rohkem ja rohkem inimesi otsib pikendust oma kadunud privaatsusele, millelegi, mis võiks tekitada ruumi nende enda jaoks. Muusika on muutunud inimeste elus väga oluliseks, sest muusika ise on tegelikult metafoor endasse seesmiselt süübimisele, enda kannatlikkusele, privaatsusele ja palvele. Midagi, mis saab muutuda igaveseks. Muusika ütleb SEDA ning on SEE,” seletab Einaudi miks tema vaikne, aeglane, idealistlik muusika on saanud nii populaarseks. “Ma ei ole kunagi hoidunud ulatumast publikuni, sest olen alati armastanud jälgida, kuidas keerulised ideed rokist ja popist võiksid jõuda palju rohkemate inimesteni võrreldes klassikalise muusikaga. Juba algusest peale olen soovinud, et mu rahulik ja õrn muusika suudaks kõnetada nii paljusid kui võimalik. Ma ei ole kunagi tahtnud ehitada müüri enda tehtu ümber, sest vahel kutsudes midagi klassikaliseks, võib selline müür tekkida ühe hetkega ning seetõttu inimesi hoopis eemale tõugata. Ma ei tahtnud, et mõni nendest piiridest häiriks inimesi, kes tegelikult sooviksid minu muusikat omaks võtta. Suurepärane meloodia on nagu inimese hing ning luues uut originaalmuusikat, sa justkui illustreeriks seda hinge. Inimesed vaatavad sind mustkunstnikuna - oled võlunud välja midagi eikuskilt, selliselt nagu mitte keegi kunagi varem. Sa lood rada hingeni,“ lisab muusik. 

Foto: Promopilt

14. septembril esineb Ludovico Einaudi Tallinnas, Nordea Kontserdimajas. Koos maestroga on laval ka live-orkester, mille koosseisus on tšellist, kitarrist, viiuldaja, löök- ja klahvpillimängijad ning mis pakub saalis viibivale publikule ehtsat muusikalist naudingut. Nagu on kirjutanud Oxford Mail – „Mitte paljud klassikalise muusika esitajad ei suuda meeldida nii emodele, nahkriietes mootorratturitele, kallites ülikondades härrasmeestele kui kokteilikleitides daamidele. “

Piletid Ludovico Einaudi Tallinna kontserdile on müügil Piletilevi internetipoes ja kõigis Piletilevi müügipunktides, Statoili teenindusjaamades ning Selverites üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles