Moskva Suure teatri balletti näeb otseülekandes

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giselle osas astub Suure teatri balletis 23. jaanuaril üles Svetlana Lunkina.
Giselle osas astub Suure teatri balletis 23. jaanuaril üles Svetlana Lunkina. Foto: www.bolshoi.ru.

Tallinna Coca-Cola Plazas on võimalik vaadata Moskva Suure teatri balletietendust “Tantsutund” ja “Giselle”, mida näeb salvestatud kujul ka Tartu kinos Ekraan ja Narva kinos Astri.

Forum Cinemas ASi linastusjuhi Rein Palosaare teatel näeb järgmist otseülekannet Moskva Suure teatri balletist sel pühapäeval, 23. jaanuaril. Täpselt nädal hiljem, 30. jaanuaril saab salvestust vaadata Tartus ja Narvas.

Ettekandele tulev “Tantsutund” on Palosaare sõnade järgi ühevaatuseline etendus balletitunni ainetel, koreograafiks Asaf Messerer.

“Giselle” jutustab liigutava loo talutüdrukust, kelle kustumatut armastust ei murra isegi surm. Etenduse uus koreograafia pärineb teatri ballettmeistrilt Juri Grigorovitšilt.

“Girigorovitš on oma tõlgenduses püüdnud säilitada balleti Peterburi-Leningradi versiooni puhast ja täielikku olemust, küll aga muutnud seda dünaamilisemaks ning elavdanud balleti atmosfääri,” seletas Palosaar. “Lavakujundaja Simon Virsaladze andis lavastusele täiesti uue näo, lisades lavakujundusse eri tekstuuriga kangaid. Kostüümid on pastelsetes ja pehmetes toonides, mis aitavad viia vaatajat loo alguse romantilisest õhustikust edasi viilide müstilisse maailma.”

1776. aastal rajatud Moskva Suur teater kujutab endast Venemaa kultuuri ja traditsioonide sümbolit, mille lavastuste tase vastab ka kõige nõudlikumale maitsele. Balletitrupi repertuaari mahub nii rahvuslikku klassikat kui ka maailma balletiklassika varamusse kuuluvate lavastuste maailmakuulsate koreograafide tõlgendusi.

Koostöös teatri ja satelliidipilti vahendava ettevõttega CielEcran tuuakse otseülekanded Moskva Suurest teatrist ligi 300 kinno 22 riigis. Pildiedastuse puhul on silmas peetud just kinode laiekraane, heli jõuab kinosaalis viibijateni 5.1. formaadis ning kasutusel on vähemalt 10 kaamerat.

“Meil on ääretult hea meel, et saame siinse publikuni tuua maailma juhtivamate teatrite repertuaari ja pakkuda Eesti nõudlikule kultuuritarbijale nüüd tipptasemel balletietendusi peale regulaarsete ooperi- ja draamaetenduste ülekannete ning mitmekesise igapäevase filmiprogrammi,” lisas Palosaar.

Järgmisena näeb Coca-Cola Plazas 6. märtsil Moskva Suure teatri lavastust “Don Quijote”, mis põhineb Miguel de Cervantese meistriteosel ning mille originaalversiooni lõi Marius Petipa 1869. aastal. Uue koreograafia autoriks on Aleksei Fadejetš ja muusika autor Ludwig Minkus.

Nädal hiljem, 13. märtsil näeb taas salvestust Narvas ja Tartus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles