Käärikul toimus talvine orienteerumisvõistlus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nike Winter Xdream 7 start
Nike Winter Xdream 7 start Foto: Jaanika Kuusik/Valgamaalane

Pühapäeval kogunes hulk ekstreemspordist lugupidajaid Käärikule seitsmendale talvisele valikorienteerumisvõistlusele, mis seekord eriti keerulistes tingimustes peeti.

Võistluse tegi raskeks lume paksus, mis kohati 80 sentimeetrini ulatus. Seepärast oli kõige olulisem teha otsus, milliseid vahendeid ja millal kasutada. Vahenditest sai valida suuskade, ratta või räätsade vahel, samuti sai liikuda joostes. Liikumisplaani tegemiseks oli enne starti aega 10 minutit.

Rajameister Markus Puusepp, kes 17 aastat orienteerumisega tegelenud, pidas ise kiireimaks variandiks alustamist suuskadega ja võistluse keskel jätkamist jooksmisega. Ühes joogipunktis ja lisaülesande sooritamise paigas asus varustuse ala, kuhu oli võistluse kestel võimalik jätta liigseks osutunud varustus.

Algul pidi kogu varustus olema võistkonnaga stardis või stardi varustuse alal, finišeerimise hetkeks pidi kogu varustus olema kaasas või ühes kolmest varustuse alas.

Tõstis punkte viis korda ümber

Rada koosnes 30 kontrollpunktist, mille kaardile paigutamist alustas Puusepp kodus kirjutuslaua taga. Siis käis ta ise metsas vaatamas, kas paberile pandud punktid ka tegelikkuses mõeldud kohta sobivad. «Niimoodi sai neid punkte viis korda ümber tõstetud,» märkis rajameister.

Lisaülesanne oli takistusrada, kus üle palkide ronida tuli. Kuigi see kaardile märgitud oli, said võistlejad alles kohapeal teada, mida seal täpselt teha tuleb.

«Kogu rada ma ise korraga läbi teha ei jõudnudki: käisin ju rajal kõige raskemate lumeolude ajal,» tähendas Puusepp. Pühapäevast ilma pidas rajameister suurepäraseks ning mõnusaks – puudus vaid päikesepaiste.

Petlik lumekoorik

Külmaga tekkinud lumekoorik muutis aga liikumise võistlejatele ebamugavaks, sest astudes ühe sammu, võisid lume peale jääda, aga teisega vajuda sügavasse lumme. Seetõttu arvas Puusepp, et võitjameeskond oskab ära kasutada teisi võistlejaid, valides alguses lihtsamad punktid ja liikudes hiljem sinna, kuhu teised on jäljed ette teinud.

Meeskonna Mustikas võistlejad, kes kõige kauem starti plaani arutama jäid, tunnistasid võistluse heaks võimaluseks kontrollimaks valmidust Tartu maratoniks. Oli ju kontrollaeg, mis võistluse läbimiseks ette nähtud, nagu maratoni umbkaudne sõiduaeg – kuus tundi.

«Kui on registreeritud ja makstud, peab ikka metsa minema,» naersid mehed ning asusid suuskadel teele. Umbes nelja tunni pärast oldi siiski sunnitud rasketele oludele alla vanduma ning võistlus katkestama.

Startinud 101 võistkonnast jõudsid meeste arvestuses esimesena finišisse kõik kontrollpunktid läbinud Suusaorienteerujad, kes tunnistasid, et rada oli füüsiliselt raske läbida. Enne võistlust loodetud rada läbida umbes kolme tunniga, aga lõpuks tuli aeg 4 tundi 8 minutit. Vahepeal olnud nii raske, et energia saamiseks tuli süüa batoone.

Vahendite valikuga jäid mehed rahule. Mets olnud küll vahepeal suusaga väga raskesti läbitav, ent lõpuks suudeti ikka lõpuni jõuda.

Võistluse läbi viinud MTÜ Seiklusklubi Xdream korraldab ka neljast etapist koosnevat suvist valikorienteerumisvõistlust, millest üks viiakse läbi öösel ja teise puhul tegu sprindiga.

----------------------------------------------

Parimad

Mehed
1.     Suusaorientee­rujad (Joonas Oja, Priit Randman)
2.     Männikumägi / SK Metsasõbrad (Avo Siilak, Erkki Etverk, Kuno Rooba)
3.     Mulgid (Alar Viitmaa, Rein Eiger)

Naised
1.     Tammed & Tõruke (Kirti Rebane, Merike Vanjuk, Viivi-Anne Soots)
2.     Geniaalne Superkonn (Eleri Hirv, Mariann Sulg)
3.     Süsi (Jana Kink, Triin Vask)

Segavõistkonnad
1.     Samsung (Maret Vaher, Ilmar Kink)
2.     Tarvas Kaks (Arvi Koitve, Priit Videvik, Rita Toome)
3.     Team Vaude Adventure (Marilin Sulg, Riho Roopõld)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles