Prantsuse kirikust leiti Hitlerit pilkav vitraaž

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kirikust leiti Hitlerit pilkav vitraaž
Prantsuse kirikust leiti Hitlerit pilkav vitraaž Foto: militaryphotos.net

Prantsusmaa kirikust avastati klaasvitraaž, millel on kujutatud natsi-Saksamaa diktaatorit Adolf Hitlerit verejanulise kuningas Herodesena.

70 aasta vanusel vitraažil on näha Hitleri soenguga tegelast, kes valmistub tapma pühakut, kes võib olla juut, kirjutab Daily Mail.

See vitraaž on Montgeroni kirikus olnud alates 1941. aastast, mil Prantsusmaal oli Saksa okupatsioon.

Kuid vitraažil kujutatud tegelase sarnasus Hitleriga avastati alles hiljuti.

«Tegelasel on Hitleri soeng, kuid vuntsid on käe taga, seda seetõttu, et kunstnik hädaohtu ei satuks,» selgitas kiriku preester Dominique Guerin.

Kui natsid oleks vitraažil kujutatut mõistnud, oleks kunstnik maha lastud ning teos hävitatud.

«Kui Saksa okupatsiooni ajal oleks see avastatud, oleks see suuri probleeme tekitanud,» lausus ajaloolane Renaud Apin.

Selle vitraaži valmistasid vennad Maumejeani`d, kelle teoseid leidub paljudes Prantsusmaa kirikutes. Neil on veel teisigi poliitilise sisuga teoseid.

«Hitleri kujutamine oli nii kunstiline kui ka religioosne natsidevastane võitlus. See lugu on intrigeeriv, sest see nõudis kunstnikelt tugevaid närve ja kartmatust,» lisas kohalik poliitik Isabelle Bigand-Viviani.

Kuningas Herodes oli Juudamaa valitseja aastatel 37 – 4 eKr.

Uues Testamendis seisab, et see kuningas käskis Jeesuse sünnipaigas Petlemmas tappa kõik väiksed poisid, sest talle oli kuulutatud, et kaotab oma trooni uuele juutide kuningale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles