Äge! Ülemiste Citys saab nautida Baltikumi ühte suurimat seinamaalingut

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval, 15. juunil kell 12 toimub Tallinn Art Weeki ühe üritusena Maarit Murka seinamaalingu avamine Ülemiste Citys. Maarit Murka teos "You are not alone/ Sa pole üksi" on üks Baltikumi suurimaid seinamaalinguid, mis haarab enese alla kokku 1640 ruutmeetrit. Mängulise teose sõnum on ülipositiivne ja lennukas, haakudes hästi ka Ülemiste kui targa IT-linnaku filosoofiaga.

Üks kunstinädala korraldajatest ja Kaasaegse Kunsti Keskkonna NOAR.eu loojatest Kadri Uus ütleb, et seinamaaling on Ülemiste City koht, millel tasub silma peal hoida, sest seal toimub palju põnevaid arenguid.

Foto: Jaanus Hannes

"Enamik inimesi teab varasemat Ülemiste Tüdrukut ja nüüd on linnakusse tekkinud juba teine ülisuur seinamaaling," räägib Kadri. "See kunstiteos ühendab maali- ja tänavakunsti, teos on valminud maalikunstnik Maarit Murka kavandi alusel ja teostajaks on Võru tänavkunstnik Sänk. Pole palju inimesi Eestis, kes suudaks sellise töö ette võtta ja ära teha, Sänk on üks väheseid. Erinevate osapoolte koostööd ja kogu protsessi koordineeris NOAR." Teose valmimine oli pikaajaline protsess, pärast arutelusid ning kavandite teostamist kulus teose reaalseks valmimiseks kulus ligi kaks kuud.

Foto: Jaanus Hannes

Kadri Uus ütleb, et Eesti tänavakunstipealinnaks võib ilmselt pidada Tartut, kuid juba on head tänavakunsti tekkimas rohkem ka mujale, nii Võrru, Pärnusse kui ka Tallinna.  "Üha rohkem tuleb arusaamist, et tänavakunst pole sodimine ja trükimusta mittekannatavate sõnade kritseldamine, vaid selline kunstivorm võib linnaruumi midagi positiivset juurde anda" jutustab ta. Erinevate omavalitsuste suhtumine on erinev, kuid selle teose puhul tahavad kunstinädala korraldajad küll öelda kiidusõnu nende inimeste aadressil, kes vastutavad terve linnaosa arenduse eest. "Iga asja taga on mingi inimeste grupi initsiatiiv, kes sellesse usuvad ja kogu terviku arenemist veavad, Ülemiste tundub olevat oma arengus õigel teel" sõnab ta.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles