Hiinas takistavad eksamipettureid eriüksuslased

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei jälgimas eksami tegemist
Politsei jälgimas eksami tegemist Foto: SCANPIX

Hiina ülikoolid kasutavad politsei eriüksuslasi sisseastumiseksamitel spikerdajate kindlakstegemiseks, eksamiruumist eemaldamiseks ja kinnivõtmiseks.

Sisseastujaid ootab vahelejäämisel ees vanglakaristus, edastab Reuters.

Hiinas teeb sel nädala ülikooli sisseastumiseksameid, mis kannavad hiina keeles nime «gaokao» umbes 9,4 miljonit noort, võisteldes ülikoolides kohtadele, mis on vaid tuhandetes.

Hiina meedia teatel saab sisseastumiseksamitel spikerdamisega vahele jäänud saata kuni seitsmeks aastaks vanglasse.

Eksamipaberid, -dokumendid ja –testid toimetatatakse ülikoolidesse politsei eriüksuslaste valve all ja neid valvab igas ülikoolis vähemalt kaheksa politseinikku.

Eriti valvatakse, et eksamit tegema tulnud ei kasuta nutiseadmeid ega –prille, mille abil on vastuseid lihtne saada.

Hiina meedia teatel müüakse mustal turul sisseastumiseksamite vastuseid, kuid tegemist olevat valede vastustega. Henanis pidas politsei kinni üheksa inimest, kes üritasid müüa eksamidokumente, millel olid valed küsimused ja vastused. Hiina erinevates paikades tabati veel umbes tosin inimest, kes tegelesid sama asjaga.

Hiinas toimuvad ülikoolidesse sisseastuimise eksamid kahel päeval, rõhk on hiina keelel, matemaatikal ja võõrkeeltel. Ülikooli pääsemine on paljude maapiirkonnast pärit noorte jaoks suureks sotsiaalse staatuse tõusuks.

Hiina 21. sajandi hariduse uurimise instituudi eksperdi Xiong Bingi teatel jätkatakse Hiinas karmi eksamipoliitikat, et ülikoolidesse pääseksid vaid parimad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles