Video: Solar Impulse 2 lend New Yorki lükkus edasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solar Impulse 2 piloodid Bertrand Piccard (paremal) ja Andre Borschberg Leigh Valleys
Solar Impulse 2 piloodid Bertrand Piccard (paremal) ja Andre Borschberg Leigh Valleys Foto: SCANPIX

Šveitsi seiklejate Andre Borschbergi ja Bertrand Piccardi päikeselennuk Solar Impulse 2 on jõudnud Pennsylvaniasse Lehigh Valleysse, kust lend edasi New Yorki tuli halbade ilmaolude tõttu edasi lükata.

Päikeselennuk pidi algsete plaanide kohaselt Lehight Valley rahvusvaheliselt lennuväljalt startima täna südaööl kohaliku aja järgi ja jõudma neli tundi hiljem New Yorgi JFK lennuväljale, edastab foxnews.com.

Lend Lehight Valleyst New Yorki on ümbermaailmalennu teekonnal 14. etapp.

Youtube`i jõudnud videol selgitab piloot Andre Borschberg, et otsus lükata lend edasi tuli pärast katselendu.

«On oodata vihma ja see teeb lennu ohtlikuks. Katselennul oli halbade ilmaolude tõttu keeruline jõuda lennuväljale tagasi ja selle tõttu lükkasime lennu JFKle edasi,» teatas Borschberg.

Ta rõhutas, et lennukiga on kõik korras ning lendu New Yorki valmistatakse ette.

«Sellise lennukiga ümbermaailmalennu tegemisel tuleb arvestada mitmete asjaoludega. Tuleb teada, mis on ohtlik ja kust jookseb piir. Katselend näitas täpselt piiri, mida me ei ületa,» selgitas piloot.

Solar Impulse 2 meeskond ei ole veel teatanud, millal New Yorgi poole starditakse, kuid oletatavalt ilmaolude paranedes.

Solar Impulse 2 «isaks» on Bertrand Piccard, kes kaasas oma ümbermaailmalennu projekti tuntud piloodi Andre Borschbergi.

Päikeselennuki esimene prototüüp, mille kere oli süsinikfiibrist, valmis kuus aastat tagasi ja selle tiibui katsid 17 248 väikest päikesepaneeli. Lennuk töötas liitiumakul ja päikeseenergial.

Uuendatud ja edasi arendatud päikeselennuk Solar Impulse 2 suudab lennata 40 – 60 kilomeetrit tunnis, kasutades samas ära ka tuult.

Päikeselennuk, mis alustas ümbermaailma teekonda 2015. aasta märtsis Omaanist, on nüüdseks läbinud ligi 30 000 kilomeetrit ja kokku on õhus olnud 385 lennutundi.

Solar Impulse 2 on oma teekonnal maandunud Indias, Myanmaris, Hiinas, Jaapanis, Hawaiil, Californias, Phoenixis, Tulsas, Daytonis. New Yorgist plaanitakse edasi lennata üle Atlandi ookeani Euroopasse ja sealt lõpp-punkti Abu Dhabisse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles