Ülekaalulisus aitas naisel lihasööjast bakterist jagu saada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne kõhurasv soodustab dementsuse teket.
Liigne kõhurasv soodustab dementsuse teket. Foto: SCANPIX

Austraalias elava naise sõnul aitas tal lihasööjast bakterist jagu saada see, et ta on ülekaaluline.

23-aastase Clair Robinsoni organismis aktiviseerus eluohtlik bakter pärast munasarjatsüstide eemaldamise operatsiooni, kirjutab foxnews.com.

Naine arvas esialgu, et palavik ja valu on operatsioonijärgsed sümptomid. Arstid  tegid kindlaks, et Robinsoni haiguse põhjustas lihasööja bakter.

Arstide sõnul oli bakter hakanud hävitama naise kudesid.

«Olen kogu elu ülekaaluline olnud. Kui oleksin kõhnem, oleks ma praeguseks vist surnud. Lihasööja bakter oleks mind lihtsalt hävitanud. Rasvkude aitas mul ellu jääda,» sõnas austraallanna.

Pärast ohtliku bakteri avastamist toimetati naine haiglasse, kus talle iga kolme päeva järel operatsioon tehti, mille käigus eemaldati nakatunud nahk ja koed.

«Kuulsin oma sugulasi minuga rääkimas, kuid olin nii nõrk, et ei suutnud vastata. Perekond arvas, et ma suren,» meenutas naine.

Naine sai siiski haigusest võitu ning arstid tunnistasid ta lõpuks terveks.

Robinsoni kirurgi Michael Leungi sõnul oli naisel õnne, et ta elus on.

«Inimsööja bakteriga nakatumise tagajärjel võib surra isegi 24 tunni jooksul. Selle juhtumi puhul võis haigusest aidata jagu saada see, et patsient oli ülekaaluline ja rasvunud,» sõnas kirurg.

Clair Robinsoni poiss-sõber tegi pärast naise paranemist talle abieluettepaneku ning neil on plaanis 2009. aasta 14. veebruaril, sõbrapäeval abielluda.

Lihasööja bakteri teaduslik nimetus on Streptococcus pyogenes ja seda leidub iga inimese organismis. Kuid mõningatel juhtudel, näiteks organismi vastupanuvõime vähenemisel, muutub see bakter pidurdamatuks ja hakkab vohama.

Arstide sõnul võib lihasööja bakterisse nakatuda kõige tavalisemast kriimustusest. Tavaliselt on nakatunud inimesel selleks eelsoodumus, mis avaldub immuunsussüsteemi puudulikkuses.

Lihasööja bakter ei hävita mitte liha, vaid lihaste ümber olevat sidekudet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles