Tallinn Art Week eestvedaja Andra Orn: kapitalistlik maailmavaade, kus õnn peitub rahas, on vale arusaam

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn Art Week eestvedaja Andra Orn
Tallinn Art Week eestvedaja Andra Orn Foto: MediaMarketing

11.-18. juunini toimub Eesti pealinnas võimas kunstisündmus Tallinn Art Week, mille korraldajateks on kaks kaunist daami, Eesti kaasaegse kunsti keskkonna NOAR.eu loojad Kadri Uus ja Andra Orn. Sarmikate naiste ettevõtmised on siiani olnud muljetavaldavad, ambitsioonid aga on veelgi lennukamad ning et tegu pole pelgalt unistustega, vaid realiseeruvate eesmärkidega, selles võib veenduda iga kunstinädala külastaja. Tallinn Art Week`ist ja NOAR-st räägib lähemalt Andra Orn.


Andra, kui peaksite ennast kunsti kõrvale jättes iseloomustama, siis kuidas?

Ma ei iseloomustaks ennast, igaüks saab ise avastada. Nii on kõige ja kõigiga, ei tohi suhtuda eelarvamusega, kuulata teiste sõnu. Inimeste puhul on samamoodi.

Teile meeldivad üllatusmomendid, soovite elus ise kõike avastada?

Muidugi. Ma kogu aeg üllatun inimestes. Ma arvan, et esmamulje on petlik, inimesed on sügavamad ja huvitavamad, kui me alguses oskame ette kujutadagi.

Olete kunstiga seotud üheksa aastat. On see ühe valdkonna tundmaõppimiseks piisav aeg?

Arenguruumi on alati. Sihime praegu Baltikumi.

On selles maailmas kenal heledapäisel daamil raske hakkama saada, kas ei eeldata teistmoodi olemist?

Arvan, et just eeldataksegi ja kui räägime üllatustest, siis ka selles osas on tore üllatada. Hakkama saada ei ole raske, see on huvitav. Inimestel on oma arusaamad, milline peaks keegi kunstimaastikul tegev inimene välja nägema ja hea on ka neid piire avardada.

Kui vaataks südamesse sügavale, siis miks te seda teete? Tulus see pole ...

Arvan, et siin ongi suur põhjus, miks ma seda asja teen. Arvan, et kapitalistlik maailmavaade, kus õnn peitub rahas ja kõike on võimalik rahale taandada, on vale arusaam. Olen palju reisinud, ka arengumaades, ja arvan, et õnn ei peitu rahas. Inimeseks olemises on teised väärtused.

Kuidagi peab ju ära elama...

Kindlasti. Lihtne see pole, aga see on tasakaalu küsimus. Minu jaoks on oluline, et töö mida ma teen pakub inspiratsiooni, et on näha tulemust ja seda, mis minu tegevusest kogu valdkonnas muutub — on palju motivatsiooniallikaid, mis on sügavamad. Selle nimel olen nõus rohkem tööd tegema.

Mis teid motiveerib?

Arvan, et needsamad üllatused ja eneseületus. Ükski päev ei möödu nendeta. Need ei pruugi muidugi alati meeldivad olla. Oleme koos Kadriga teinud suuri projekte, mis on kunstimaailma tugevasti mõjutanud, ja me oleme saanud palju positiivset tagasisidet. Kunstnikud ütlevad, et meie töö on vajalik, publik, et on huvitav. Positiivne vastukaja on oluline, me tunneme, et muudame tõesti seda valdkonda.

Foto: MediaMarketing

Te juhite NOAR-i kahekesi (Toim. – Kadri Uus). Millal see idee sündis?

See sündis üliammu. Kaalusime seda pikalt. Istusime TAM galeriis veiniõhtul, arutasime, võtsime plaanid ette, et kuidas luua kaasaegse kunsti keskkonda, mis oleks lihtsasti arusaadav, ligipääsetav, mõistetav, IT-lahenduse poolt hea. Need kõik on väga olulised küsimused, me tegelesime nendega pikalt, otsisime eeskujusid, mis töötavad, ja neidki, mis pole tööle hakanud, lugesime raamatuid — miski ei tule niisama, selleks on vaja palju tööd teha. NOAR on nüüd aasta tegutsenud ja seda me Tallinn Art Week`iga tähistamegi.

Te olete kaasaegse kunstikeskkonna loonud - tunnete ennast kunstnike valgete inglitena?

Kindlasti oleme muutnud olukorda. Tippkunst ja kunstnikud ei ole koondunud ainult Tallinna ning meie keskkond annab võimaluse üle Eesti kunsntikel oma teoseid presenteerida võrdväärsetel tingimustel. Samuti on see oluline publiku seisukohast, kui kõik muud valdkonnad on kolinud juba ammu internetti. 

Kunstnikel on palju suuremad võimalused oma teoseid näidata. Meie keskkond on kureeritud, mis tähendab, et esindame ainult kaasaegset tippkunsti. Koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga oleme lehel eraldi märgistusega välja toonud tudengid ja alustavad kunstnikud. 

Kuhu võiks NOAR välja jõuda?

Meie eesmärk on tulevikus olla lähiregiooni kunsti ühendav platvorm. Ehk siis Põhja-ja Baltimaade kaasaegne kunst, Nordic and Baltic Contemporary Art. Nendes maades on Eestile sarnased probleemid – kunstiturg on väike ning ühine ülevaatlik kunstikeskkond puudub. Meie lähiaastate eesmärgiks on Balti turg, kuhu teeme oma esimesi samme. Mitmed tuntud Läti kunstnikud on juba meie keskkonnas ning Tallinn Art Week raames avame ka Baltikumi Noore Talendi Konkurssi, kus tutvustame koostöös Eesti, Läti ja Vilniuse Kunstiakadeemiaga tulevaste staaride teoseid.

Millest te ise unistate?

Paljudest asjadest. Oled sa rikas või vaene, kunstnik või palgatööline, unistused on kõigil inimestel ühtemoodi, kõik vajavad armastust, lähedust. Võib-olla vajaksin rohkem vaba aega.

Olen õnnelik inimene, tegutsen valdkonnas, mis pakub mulle inspiratsiooni, mul on väga tore perekond, kes mind mu hulludes ideedes igati toetab. 

Miks võiks inimene tulla Tallinn Art Week`ile?

Arvan, et kõigil inimestel on sisemine vajadus kultuuri ja kunsti järgi, siinkohal nõustun tuntud filosoof Nietzsche ütlusega, et see annab elule sügavuse ja mõtte. Teised kultuurivaldkonnad on meil päris hästi kaetud, inimesed käivad teatris, kinos, kontsertidel jne. Huvi kunsti vastu on, kuid kardetakse sõna kaasaegne kunst. Tahamegi näidata, et see mõiste on väga lai ning iga üks leiab midagi, mis just teda kõnetab. Kunstinädalal on nii traditsioonilist kunsti ja klassikuid, aga ka perfomance-kunsti, mida me ka tutvustame ning ühtlasi selgitame, mis selle taga on. Huvitaval kombel võtavad inimesed perfomance`i teatrilaval vabalt vastu, aga mis on kunstis see, mis tekitab kohe tõrke? Ma arvan, et see on konteksti küsimus, mida me Telliskivi Loomelinnakus üritame hoiakutest taandada. Hoiakud ongi selle maastiku üks peamisi probleeme. 

Kes soovib eesti kaasaegsest kunstis rohkem teada ning oma hoiakuid muuta, neil tuleks Tallinn Art Week`ile kindlasti kohale tulla!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles