Mars One projektis on jõutud 100 kandidaadini, kelle seast valitakse välja 40 (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Marss
Planeet Marss Foto: SCANPIX

Hollandi firma Mars One plaanib Punasele planeedile hakata kolooniat rajama 2027. aastal ja selleks valitakse 100 kandidaadis seast treeningute ja testide abil välja lõplikud 40 kandidaati.

Alates 2020. aastate lõpust tahetakse Marsile koloniste saata iga kahe aasta tagant kasvatades seal koloonia rajajate arvu, edastab Daily Mail.

Nüüdseks on 100 kandidaati, kellest pärast viis päeva kestvaid katseid, mis põhinevad NASA astronautide treeningprogrammidel, jääb alles 40. Mars One lõplike kandidaatide seas on 20 meest ja 20 naist, kes on erinevatest riikidest.

Mars One tõsieluprojekti käivitumisel esitas Marsi astronaudiks saamise avalduse 200 000 inimest 140 riigist.

Mars One projektis ei tule astronaudid Maale tagasi, vaid jäävad elama Marsi kolooniatesse, tootes seal ise hapnikku, vett ja muud eluks vajalikku.

USA kosmoseagentuur NASA plaanib 2030. aastatel oma astronaudid Marsile saata, kuid nende missioon kestab paar aastat ja nad tulevad Maale tagasi.

Mars One projekti taga on Hollandi ettevõtja Bas Lansdorp ja Euroopa Kosmoseagentuuri teadlane Arno Wielders, kelle projekt on «üheotsapilet», kuna Punasele planeedile vabatahtlikult läinud jäävad sinna.

Mars One projektist tehakse tõiselusaatesari, millest loodetakse hitti.

Neli esimese «marslase» saatmine läheb maksma umbes 6,1 miljardit dollarit, millest on praegu olemas 780 000 dollarit. NASA edasi-tagasi Marsi lennu maksumus on umbes 100 miljardit dollarit. Sõltuvalt väljalennu ajast ning Maa ja Marsi asenditest võib lend Punasele planeedile kesta 200 päeva.

Marsil olijaid ähvardavad mitmesugused ohud, millest väga ohtlikuks peetakse kiirgust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles