Miks isegi sotsiaalse suhtluse olukordades mobiilitelefoni näpitakse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ei peeta just heaks kombeks kui sõpradega kohtumise ja einestamise ajal näpitakse mobiiltelefoni, kuid teadlaste sõnul ei saa seda pahaks panna, sest tegemist on enesekaitsega.

Cambridge`i ülikooli psühhoanalüütikute sõnul vajavad inimesed millegi käes hoidmist kui tegemist on sotsiaalse suhtlemise olukordadega, edastab The Telegraph.

Raamatu «Hands: What do we do with them and why?» (Käed: mida me teeme nendega ja miks?) autori Darian Leaderi teatel olid varasematel aegadel sotsiaalse suhtlemise olukorras maandamisvahenditeks nuusktubakakarbid, kindad ja lehvikud.

Käes olevad objektid on nagu barjäärid, mis takistavad intiimruumi sisenemist.

«Tänapäeval on mobiiltelefonid ja tahvelarvutid, kuid ka varasematel aegadel olid käes hoitavad asjad, mis toimisid barjäärina. Sajandeid tagasi naeruvääristati käes olnud objekte, seda tehakse ka tänapäeval, sest kui tegemist on kokkusaamise ja koos einestamisega,  sest siis tuleks keskenduda sellele,» selgitas Leader.

Psühhoanalüütik Leaderi teatel õpivad inimesed isiklikku ruumi kaitsma juba lapsepõlves, kui nad saavad aru, et nad on emast lahus ja iseseisvad.

«Vahel on raske tõmmata piiri enda ja teiste vahel. Vajame isiklikku ruumi, et mitte teistes «lahustuda». Tehnoloogilised vahendid võimaldavad seega tõmmata piiri. Kui vaadata näiteks kohvikus olevat paari, siis tänapäeval on tavaline, et vahepeal võetakse mobiiltelefon välja ja tegeletakse sellega, siis aga suheldakse ja süüakse-juuakse edasi,» selgitas ekspert.

Ta lisas, et nutiseadmed võimaldavad sotsiaalse suhtluse olukordades hetkeks ära käia ja iseendaga olla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles