Mammuteid ootab ees elluäratamine?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammuteid ootab ees elluäratamine?
Mammuteid ootab ees elluäratamine? Foto: SCANPIX

Kuigi mammutid surid tuhandeid aastaid tagasi välja, peaks uus kloonimistehnoloogia võimaldama nad uuesti ellu äratada.

Jaapani Kyoto ülikooli teadlaste sõnul võib see aset leida juba nelja aasta pärast, kirjutab Discovery News.

Juba 1990. aastatel katsetati Siberi igikeltsast leitud mammutite naha ja lihaste rakkudest tuuma eraldamise abil neid suuri loomi kloonida. See aga ei õnnestunud, kuna äärmuslikud temperatuurid olid loomajäänust kahjustanud.

2008. aastal lõi bioloog Teruhiko Wakayama  Rikeni eksperimentaalbioloogia keskuses kloonimistehnika, mille abil klooniti hiir, kelle puhul kasutati 16 aastat külmas olnud teise hiire rakke.

Nüüd aga tahavad Jaapani teadlased eesotsas professor Akira Iritaniga sama teha ka mammutiga.

«Tehnilised probleemid on ületatud, me vajame nüüd vaid igikeltsas olnud mammuti pehmet kude, et sellest rakke saada,» selgitas jaapanlane.

Mammuti koerakkudest eraldatakse rakutuumad, mis istutatakse Aafrika elevandi munarakkudesse. Emasest elevandist saab surrogaatema.

Professor Iritani prognoosi kohaselt võib elevandi tiineks tegemiseks kuluda kuni kaks aastat, kui see õnnestub, siis järgneb tiinusperiood, mis Aafrika elevandil kestab 600 päeva.

Jaapani teadlased lähevad sel suvel Siberisse, et kloonimise jaoks sealt sobiv mammut leida. Kui ei leita nii-öelda värsket mammutit, siis lubasid Vene teadlased neile sobiva koetüki juba uuritud mammutist.

Mammut (Mammuthus) on elevantlaste sugukonda kuulunud imetajate perekond.

Tänapäeva elevantide fülogeneetiliselt lähedased sugulased mammutid surid välja umbes 4500 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles